Takmer 300 kanadských vojakov dostalo padáka. Nedali sa zaočkovať proti covidu

Kanadské ozbrojené sily prepustili so svojich radov už 299 vojakov, ktorí sa odmietli dať zaočkovať proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19. Stalo sa tak necelý rok po tom, čo ozbrojené sily zaviedli povinné očkovanie. Konzervatívna opozícia žiada okamžité zrušenie tohto „diskriminačného“ opatrenia.

Demonštranti proti oèkovaniu na ochorenie Covid-19 zablokovali dia¾nicu Nákladné auto s kanadskými vlajkami stojí v kolóne, ktorá blokuje diaľnicu neďaleko frekventovaného hraničného priechodu s USA v kanadskom meste Coutts. Foto: TASR/AP

Ako informoval portál CTV News, rozkaz náčelníka štábu obrany vstúpil do platnosti v októbri 2021. Dve dávky vakcíny sa stali povinnosťou pre prijatie alebo ďalšie pôsobenie v Kanadských ozbrojených silách (CAF). Vojaci sa museli zaočkovať do konca novembra – alebo čeliť nápravným opatreniam vrátane možného prepustenia.

Ďalší odišli dobrovoľne

Okrem 299 prepustených vojakov ďalších 108 požiadalo o dobrovoľný odchod, pričom ako hlavný dôvod uviedlo politiku povinného očkovania. Celkovo tak v dôsledku tejto politiky odišlo z CAF približne 0,56 percenta príslušníkov z celkových 71 500.

Ozbrojené sily argumentujú tým, že požiadavka na očkovanie je inštitucionálnym rozhodnutím prijatým na „zabezpečenie operatívnej pripravenosti“ a že táto politika zostane v platnosti, „kým sa nedosiahne dostatočne rozšírená imunita vo všeobecnej kanadskej populácii“.

Podľa najnovších údajov 82,08 percenta populácie dostalo aspoň dve dávky proticovidovej vakcíny.

Kanadská vláda v júni pozastavila politiku povinného očkovania pre federálnych zamestnancov, vrátane civilných, ktorí pracujú pre ministerstvo obrany, poznamenal portál CTV News.

Konzervatívci očkovanie spochybňujú

Konzervatívny líder opozície Pierre Poilievre opatrenia voči vojakom spochybnil. Kanadský premiér Justin Trudeau podľa neho stále uplatňuje svoje „diskriminačné a nevedecké očkovacie mandáty pre príslušníkov kanadských síl“.

„Mnohí z mužov a žien, ktorí chcú bojovať za obranu našich slobôd, nemôžu slobodne slúžiť svojej krajine. Okamžite ukončite všetky mandáty na očkovanie proti covidu!“ vyzval Poilievre.

Niekoľko príslušníkov ozbrojených síl sa pokúsilo bojovať proti povinnému očkovaniu na súde, ale žiadny z nich neuspel.

Vojenský ombudsman nevidí v očkovaní problém. Tvrdí, že pri uplatňovaní tejto politiky nezistil žiadnu „nespravodlivosť“.


Ďalšie články