Jackie, si tu? Biden hľadal kongresmanku, ktorá je už mŕtva

Americký prezident Joe Biden počas stredajšej konferencie o hlade hľadal v publiku kongresmanku Jackie Walorskú, ktorá však zahynula v auguste pri autonehode. Podľa agentúry Reuters šéf Bieleho domu zrejme na to zabudol.

Americký prezident Joe Biden reční na Kongrese o hlade, výžive a zdraví v Bielom dome. Foto: TASR/AP Americký prezident Joe Biden reční na Kongrese o hlade, výžive a zdraví v Bielom dome. Foto: TASR/AP

Walorská, republikánska členka Snemovne reprezentantov USA z Indiany, bola jednou zo štyroch spolupredkladateľov zákona o financovaní tejto konferencie. Začiatkom augusta však zahynula pri autonehode spolu s dvoma zamestnancami, uviedol Reuters.

Po jej smrti Biely dom vydal vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že Bidena a jeho manželku Jill táto náhla nehoda „šokovala a zarmútila“.

Biden však na to zrejme pozabudol a na stredajšej konferencii sa poďakoval jej organizátorom, pričom sa spýtal: „Jackie, si tu? Kde je Jackie?“

„Skutočne strašná a nehanebná chyba,“ reagovala na Twitteri členka Snemovne reprezentantov Vicky Hartzlerová, republikánka z Missouri. Biden a celý personál Bieleho domu by sa mali podľa nej ospravedlniť.

Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jeanová-Pierrová neskôr na otázky novinárov k Bidenovmu omylu uviedla, že prezident plánuje v piatok privítať rodinu kongresmanky v Bielom dome a že intenzívne myslí na zosnulú. Nepripadá jej to mätúce.

Biden má za sebou viacero prešľapov či chýb, pripomína denník The Washington Post. Napríklad počas kampane v roku 2008 požiadal istého muža na invalidnom vozíku, aby vstal. Inokedy zabudol alebo si poplietol mená. Minulý rok sa snažil spomenúť si na meno austrálskeho premiéra, pričom hovoril o ňom ako o „tom chlapíkovi tam dole“. Alebo svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú nazval „prezidentkou Harrisovou“.


Ďalšie články