Najmä studené jedlá a sviečky. Reštaurácie v Belgicku protestujú proti cenám energií

Európu trápia vysoké ceny energií a Belgicko nie je výnimkou. Obyvatelia aj firmy žiadajú pomoc, ale mnohým sa reakcia štátu zdá nedostatočná. Bruselské reštaurácie sa rozhodli reagovať nevídaným spôsobom.

Večera pri sviečkach, ilustračná fotka. Zdroj: pixabay.com Večera pri sviečkach, ilustračná fotka. Zdroj: pixabay.com

Chutné jedlo, ticho a intímna atmosféra pri svetle sviece. Tak je obvykle vykreslená romantická predstava o večeri pre dvoch.

Niekoľko bruselských reštaurácií sa rozhodlo dožičiť zákazníkom práve tento zážitok. Nejde im však len o pohodlie hostí, ale najmä o formu protestu proti vysokým cenám energií. Pred zimou sa totiž obávajú, že prevádzku finančne jednoducho neutiahnu. Akciou chcú poukázať na ťažkosti, ktoré čakajú celý reštauračný biznis a služby.

Gastronómia bez elektriny

Desiatka reštaurácií zo združenia Brussels Kitchen sa dohodla, že od minulého štvrtka do uplynulej nedele usporiada sériu večerov bez elektriny. Zákazníci si budú môcť objednať len pokrmy, ktoré sa dajú pripraviť bez elektrických spotrebičov.

„Vyžiada si to úsilie a predstavivosť, aby sme ponúkli našim zákazníkom zložitejšie jedlá bez použitia elektrického vybavenia. Budeme servírovať studené pokrmy a jedlá z grilu, keďže všetky ostatné spotrebiče, s výnimkou chladničiek, vypneme,“ povedal pre belgický denník Le Soir majiteľ reštaurácie Pia Renaudat.

Reštaurácie ponúkajú posedenie pri sviečkach či fakliach. V ponuke sú nevarené jedlá, obložené misy, šaláty, ustrice či grilované jedlá. Výber nápojov vyradenie elektriny takmer neovplyvní – podniky lákajú na kokteily, slávne belgické pivá a vína.

Radno dodať, že protest alias minifestival (záleží od uhla pohľadu) je aj spôsobom, ako pritiahnuť pozornosť zákazníkov do podnikov, ktoré boli počas pandémie zatvorené, a teraz ich pre vysoké ceny energií možno čaká podobný osud.

Problémy hlásia aj z Valónska

Násobne vyššie ceny elektriny netrápia len bruselských podnikateľov, podobne sa sťažuje Roxanne Godefroidová z Valónska. „Predtým som za elektrinu platila 380 eur mesačne […], teraz je to 1 050 eur.“ Účty nezvláda platiť, a tak bude jej reštaurácia otvorená len polovicu dní v týždni.

K podnikateľom sa pridávajú opozičné strany, ktoré vláde vyčítajú, že neposkytuje občanom dostatočnú pomoc vo forme kompenzácií.


Ďalšie články