Čo ak teraz Rusko pretne podmorské káble? Tucker Carlson vidí za sabotážou Nord Streamu USA

Médiá po celom svete sa už niekoľko dní zaoberajú otázkou, kto stojí za sabotážou plynovodu Nord Stream v Baltickom mori. Rovnakú otázku si položil vo svojej relácii v americkej televízii Fox New známy konzervatívny komentátor Tucker Carlson.

Tucker Carlson. Foto: Fox News Tucker Carlson. Foto: Fox News

Ak by ste boli Vladimir Putin, museli by ste byť samovražedný hlupák, aby ste odpálili vlastný plynovod,” začína Carlson svoj komentár v televíznom vysielaní. Carlson odmieta rozšírené presvedčenie, že ide o pomstu Kremľa za sankcie Západu.

Plynovody sú hlavným zdrojom vašej moci, vášho bohatstva a najmä sú vašou pákou na iné krajiny. Európa potrebuje vašu energiu, obzvlášť teraz, keď prichádza zima. Ak túto energiu nedokážete dodať, tak krajiny ako je Nemecko nemusia prihliadať na to, čo chcete. Ste uprostred vojny a potrebujete všetky páky, ktoré máte. Pri týchto okolnostiach nie je šanca, že vyhodíte do vzduchu Nord Stream 1 alebo 2,“ vyjadril sa jeden z najsledovanejších amerických komentátorov.

Sabotáž Nord Streamu nie je v ničom záujme, pripomína Carlson výrok amerického šéfa diplomacie Antonyho Blinkena. Ide však podľa neho len o polovičnú pravdu.

Upozorňuje pritom na vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý ešte pred vojnou pohrozil, že ak Rusko spustí inváziu, USA s Nord Streamom skoncujú“. Na otázku novinárky, že ako to Biden plánuje spraviť, keď projekt kontrolujú Nemci, americký prezident odpovedal: Sľubujem vám, že do dokážeme.“

Podobne sa vyjadrila aj známa americká vysoká štátna úradníčka Victoria Nulandová, ktorá povedala, že v prípade ruskej agresie projekt Nord Stream 2 nebude tak či onak“ pokračovať. Nulandovú označuje Carlson za architektku puču na Ukrajine (Majdanu, pozn. redakcie).

Ide o kontroverzné tvrdenie, ktoré sa opiera o uniknutý rozhovor medzi Nulandovou a americkým veľvyslancom na Ukrajine v čase revolúcie na Majdane Geoffreyom Pyattom. Nulandová v rozhovore vyjadruje svoj postoj k tomu, ako má budúca ukrajinská vláda vyzerať. Nie je známe, do akej miery Nulandová zostavovanie vlády po zosadení Viktora Janukovyča ovplyvnila, no eventuálna garnitúra v Kyjeve v podstate jej prianiam zodpovedala. Je**ť na EÚ,“ vyjadrila sa Nulandová ohľadom vtedajších diplomatických aktív Západu na Ukrajine.

Kremeľ v stredu označil za „hlúpe a absurdné“ tvrdenia, že Rusko nejakým spôsobom stojí za možným útokom na plynovody Nord Stream. Veľvyslanci členských krajín pri NATO zase vo štvrtok v spoločnom vyhlásení uviedli, že po akomkoľvek zámernom útoku voči infraštruktúre spojencov bude nasledovať spoločná a rozhodná odozva.

Obľúbenec konzervatívneho spektra verejnosti v tejto súvislosti pripomenul príspevok bývalého poľského ministra zahraničných vecí Radka Sikorského na Twitteri s fotografiou úniku plynu v Baltskom mori a vyhlásením: „Vďaka, USA.“

Podľa Carlsona nie je náhoda, že len niekoľko dní po únikoch z plynovodov Nord Stream bolo otvorené celkom nové spojenie na prepravu plynu, ktoré z Nórska cez Dánsko prechádza až do Poľska. A momentálne má menej konkurencie,” dodáva vo vysielaní.

Tucker Carlson nadväzuje na predošlé fakty s tým, že pokiaľ USA skutočne stoja za sabotážou plynovodu, Rusku by nič nebránilo uskutočniť odvetu, ktorá by mohla mať podobu poškodenia kabeláže, na ktorej stojí západná sféra internetu.

Čo by sa stalo, ak by banky v Londýne nemohli komunikovať s bankami v New Yorku?” pýta sa komentátor počas svojej úvahy. Toto je v stávke,” zakončuje svoj komentár v televízii Fox News.

Tucker Carlson v minulosti pri komentovaní správ dokázal viackrát trafiť klinec po hlavičke, no nevyhol sa ani spravodajským zlyhaniam. Spoločne s viacerými americkými a britskými pravicovými a bulvárnymi médiami napríklad šíril konšpiráciu Kremľa o amerických biologických laboratóriách na Ukrajine.

https://standard.sk/187895/bidenov-syn-vraj-vybavil-peniaze-pre-vyskum-smrtiacich-patogenov-na-ukrajine-co-na-tom-nesedi/

Ďalšie články