Bývalého štátneho úradníka v Tibete obvinili z úplatkárstva

Bývalý viceguvernér rozľahlej Tibetskej autonomnej oblasti bol čínskym súdom obvinený z prijímania úplatkov, informovali v piatok čínske štátne médiá.

5686915674_d99578afc8_k Tibetská vlajka. Foto: Flickr.com

Čang Jung-ce je podľa agentúry AP ďalším bývalým vysokopostaveným úradníkom obvineným z úplatkárstva, pričom o vývoji jeho kauzy úrady informovali len niekoľko týždňov pred významným zjazdom vládnucej komunistickej strany, ktorej vodca Si Ťin-pching urobil z boja proti korupcii jednu z hlavných tém svojho pôsobenia vo funkcii.

Podľa obžaloby, z ktorej citovala oficiálna tlačová agentúra Sinchua, Čang „využil svoje bývalé postavenie a moc na získanie výhod pre iných“ pri prideľovaní štátnych objednávok a povyšovaní, za čo „nezákonne prijal veľké množstvo peňazí a cenností.“

Čangovým prípadom sa zaoberajú prokuratúra a súdy v severočínskej provincii Šan-si, čo je v súlade s praxou presúvať prípady na iné miesta, ak ide o vysokopostavených úradníkov a závažné obvinenia.

Si spustil kampaň proti korupcii krátko po svojom nástupe do funkcie straníckeho lídra – koncom roka 2012. Niekedy boli jeho snahy vnímané ako nástroj na odstránenie politických rivalov a zastrašovanie rozsiahlej byrokratického aparátu, aby plnil jeho príkazy. Inokedy vyvolali aj odpor verejnosti – ako v prípade prísneho presadzovania obmedzení nulovej dane z príjmu, ktoré ochromilo hospodárstvo a zhoršilo životnú úroveň miliónov ľudí.

Očakáva sa, že na nadchádzajúcom straníckom zjazde sa Si pokúsi porušiť tradíciu a presadí, aby mohol byť vo funkcii aj tretie päťročné funkčné obdobie.

(tasr)


Ďalšie články