Putin vyhlásil štyri oblasti Ukrajiny za súčasť Ruska. Ukrajinu vyzýva zložiť zbrane a rokovať

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v piatok – počas prejavu v Kremli – štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska. Anexia Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Záporožskej a Chersonskej oblasti nie je medzinárodne uznaná. Informuje o tom agentúra DPA.

Vladimír Putin. Foto: TASR/AP Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Putin v prejave ďalej uviedol, že Rusko bude chrániť nové územia „všetkými dostupnými prostriedkami“ a začlenenie týchto štyroch oblastí je „vôľou miliónov ľudí“.

Šéf Kremľa zároveň vyhlásil, že obyvatelia krajinského regiónu Donbas boli „obeťami nehumánnych teroristických útokov“ zo strany režimu v Kyjeve.

Putin tiež označil ruských vojakov, ktorí padli v bojoch, za hrdinov a požiadal o minútu ticha za tých, ktorí „zomreli počas špeciálnej operácie“ na Ukrajine.

Ruský prezident následne vyzval Kyjev, aby sa vrátil k rokovaniam o ukončení bojov na Ukrajine. „Vyzývame kyjevský režim, aby okamžite prestal bojovať a zastavil všetky nepriateľské akcie… A vrátil sa k rokovaciemu stolu,“ povedal v príhovore, z ktorého citovala agentúra AFP. Dodal, že Moskva je rokovaniam stále otvorená, ako to aj viackrát vyhlásila.

Šéf Kremľa vo svojom prejave tiež uviedol, že Rusko sa „neusiluje“ o návrat k Sovietskemu zväzu (ZSSR). „ZSSR už neexistuje. Nemôžeme vrátiť minulosť. A Rusko to už nepotrebuje. O to sa nesnažíme,“ povedal Putin.

(tasr)


Ďalšie články