Putin vyhlásil štyri oblasti Ukrajiny za súčasť Ruska. „Anglosasov" obvinil z útokov na Nord Stream

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v piatok – počas prejavu v Kremli – štyri ukrajinské oblasti za štátne územie Ruska.

Vladimír Putin. Foto: TASR/AP Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Budeme brániť našu zem všetkými silami a prostriedkami, ktoré máme k dispozícii, urobíme všetko pre to, aby sme zabezpečili bezpečný život našich ľudí. Toto je veľká oslobodzovacia misia našich ľudí,“ povedal Putin.

Ľudia žijúci v DĽR, LĽR, Chersone a Záporoží sa stávajú našimi občanmi. Navždy!“ vyhlásil ruský prezident.

Šéf Kremľa konštatoval, že obyvatelia regiónu Donbas boli obeťami nehumánnych teroristických útokov“ zo strany režimu v Kyjeve. Putin tiež označil ruských vojakov, ktorí padli v bojoch, za hrdinov a požiadal o minútu ticha za tých, ktorí zomreli počas špeciálnej operácie“ na Ukrajine.

Ruský prezident následne vyzval Kyjev, aby sa vrátil k rokovaniam o ukončení bojov na Ukrajine. Vyzývame kyjevský režim, aby okamžite prestal bojovať a zastavil všetky nepriateľské akcie… A vrátil sa k rokovaciemu stolu,“ povedal v príhovore.

Pohľad do minulosti

Putinov prejav bol už, ako tradične, historickým exkurzom ruského prezidenta do nedávnej minulosti Ruska. Putin konštatoval, že v roku 1991 vtedajšie stranícke elity rozhodli o rozpade ZSSR, čo roztrhalo ľudovú pospolitosť“ a viedlo k národnej katastrofe“.

Niet Sovietskeho zväzu. Minulosť nemožno vrátiť. Áno, Rusko ju dnes už nepotrebuje. O toto sa nesnažíme. Ale nie je nič silnejšie ako odhodlanie miliónov ľudí, ktorí sa svojou kultúrou, vierou, tradíciami a jazykom považujú za súčasť Ruska,“ povedal šéf Kremľa.

Kritika Západu

Putin tiež vyhlásil, že Západ je pripravený prekročiť všetko, aby zachoval neokoloniálny systém, ktorý mu umožňuje parazitovať“ na svete na úkor sily dolára a technologického diktátu.

Západ je podľa Putina „nenásytný“ a chce premeniť Rusko na svoju „kolóniu“. „Nechcú nás vidieť ako slobodnú spoločnosť. Chcú nás vidieť ako dav otrokov,“ povedal ruský líder v prejave v Kremli, pri ktorom oznamoval anexiu ukrajinských oblastí okupovaných Ruskom.

Putin uviedol, že Rusko je veľkou krajinou s veľkou civilizáciou, ktorá odmieta žiť pod „falošnými pravidlami“ nadiktovanými Západom. Tvrdil tiež, že západné „koloniálne“ elity neveria v právo ľudí na sebaurčenie.

Američanov a Britov ruský prezident obvinil zo sabotáží plynovodov Nord Stream, keď povedal, že Anglosasom“ nestačili sankcie, ale pristúpili už aj k diverzným operáciám proti infraštruktúre.

Konštatoval, že cieľom USA je deindustrializácia Európy a európske elity tomu rozumejú. To nie je ani servilnosť, ale priama zrada ich národov,“ uviedol.

Putin v prejave kritizoval aj progresívne tendencie na Západe. Naozaj chceme mať v Rusku rodiča č. 1, č. 2, sme úplne blázni alebo čo?“ vyjadril sa.

Neuznané referendá

Putin po skončení prejavu počas ceremónie v Kremli podpísal zmluvy o pričlenení Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti Rusku. Začal sa tým proces ich anektovania v rozpore s medzinárodným právom. 

Anexiu území Ukrajiny, ktorú ohlásil Putin, kritizuje najmä Západ. Zatiaľ žiadna krajina na svete však nedeklarovala svoj zámer uznať túto ďalšiu anexiu ukrajinských území Ruskom. Proti anexii sa vyjadrilo aj viacero krajín, ktoré s Ruskom udržujú dobré vzťahy, napríklad Čína.

Ukrajina v reakcii na tzv. referendá zorganizované proruskými úradmi na okupovaných územiach zopakovala sľub, že tieto štyri regióny aj Krym, získa späť. Rusko sa zasa opakovane zaviazalo, že bude brániť celé svoje územie – vrátane novopripojených regiónov – všetkými dostupnými prostriedkami vrátane jadrových zbraní. 


Ďalšie články