Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN žiadajúcu odsúdenie referend na Ukrajine

Rusko v piatok na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) vetovalo rezolúciu, ktorá žiadala odsúdenie nezákonných ruských referend na Ukrajine a ich vyhlásenie za neplatné. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Na archívnej snímke z 5. apríla 2018 ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 5. apríla 2018 ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Foto: TASR/AP

Rezolúciu podporilo desať z 15 členských krajín BR OSN. Štyri  krajiny – Brazília, Čína, Gabon a India – sa zdržali, píše agentúra DPA. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia návrh rezolúcie označil za provokáciu a nepriateľský čin.

BR OSN mimoriadne zasadla pre ruskú anexiu štyroch ukrajinských regiónov, pripomína AFP. Rezolúciu predložili Spojené štáty a Albánsko. Požadovala odsúdenie ,,nezákonných“ referend v Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny a vyzývala všetky krajiny, aby neuznali žiadnu zmenu štátnych hraníc Ukrajiny. Rezolúcia tiež požadovala, aby Rusko okamžite stiahlo všetkých svojich vojakov z Ukrajiny.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že USA sa budú usilovať o hlasovanie na pôde Valného zhromaždenia OSN, ak Rusko zabráni vykonávať svoje povinnosti Bezpečnostnej rade OSN.

(tasr)


Ďalšie články