Prieskum: Takmer polovica Slovákov má veľké obavy zo zvyšovania cien energií

Očakávaný rast cien energií vzbudzuje veľké obavy u 47 percent obyvateľov Slovenska.

Súèasná energetická kríza spojená s ruskou agresiou na Ukrajine zvyšuje v celej Európe tlak na cenu dreva Na snímke z 8. augusta 2022 štiepanie palivového dreva v drevárni pri rodinnom dome obci Slanec v okrese Košice-okolie. Foto: TASR/František Iván

Cenová hladina energií je zároveň najväčšou motiváciou pre znižovanie ich spotreby v domácnosti. Takmer sedem z desiatich Slovákov je ochotných v rámci úsporných opatrení znížiť  teplotu vykurovania v domácnosti aspoň o jeden stupeň, zhruba rovnaké percento pripúšťa nákup iba úsporných spotrebičov. Vyplýva to z internetového prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere Slovakia na vzorke 500 respondentov starších ako 15 rokov.

Respondenti mali na škále od 1 (žiadne obavy) do 5 (veľké obavy) okrem iného zhodnotiť, ako vnímajú súčasnú situáciu s cenami energií. Veľké obavy majú skôr ľudia s nižším (základným alebo stredoškolským bez maturity) vzdelaním (53 percent). O niečo menej sa rastúcich cien energií obáva štvrtina opýtaných a na polovicu stupnice sa priradilo 22 percent Slovákov.

Medzi zdroje vykurovania v slovenských domácnostiach sa radí na prvé miesto plyn, ktorý ako hlavný zdroj využíva 37 percent respondentov. Na druhom mieste je ústredné kúrenie, ktoré má v domácnosti ako hlavný zdroj 31 percent obyvateľov, tretie v poradí je drevo, ktorým primárne kúri 15 percent opýtaných a 11 percent využíva elektrickú energiu. Tepelné čerpadlo, uhlie alebo solárna energia ako zdroj pre vykurovanie sa pohybujú len v nižších jednotkách percent.

Z hľadiska úsporných opatrení pre šetrenie energie v domácnosti sú Slováci najviac ochotní znížiť teplotu vykurovania aspoň o jeden stupeň Celzia (67 percent). Pri tomto podiele ľudí zároveň platí, že to zatiaľ vo svojej domácnosti nerobia.

Viac ako dve tretiny (66 percent) je ochotných nakupovať iba energeticky úsporné spotrebiče a 65 percent vypínať alebo znížiť ohrev vody a vykurovania v čase neprítomnosti v domácnosti. Až 64 percent respondentov je ochotných sprchovať sa kratšiu dobu teplou vodou. Opatrenia pre úsporu energie, ktoré Slováci už najčastejšie robia, je zateplenie domu, ktoré má 32 percent z nich.

Cena energií je pre Slovákov hlavný dôvod, prečo je podľa nich potreba znižovať spotrebu energií v domácnosti, odpovedalo tak 66 percent opýtaných. Ďalšie dôvody, ako je osobná snaha efektívne využívať energie (17 percent) alebo klimatická kríza (sedem percent), nasledujú až s veľkým odstupom.

(tasr)


Ďalšie články