Heger považuje odvolávanie Matoviča za zbytočné. Treba vraj riešiť skutočné problémy

Odvolávanie ministra financií Igora Matoviča považuje predseda vlády SR Eduard Heger (obaja OĽaNO) za zbytočné. Parlament by sa mal podľa jeho slov najskôr sústrediť na riešenie skutočných problémov Slovenska a až potom by mali prísť na rad politické bitky. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po rokovaní 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po rokovaní 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

„Skutočný problém Slovenska je previesť občanov cez energetickú krízu. Tam je dôležitá súdržnosť vlády a parlamentu bez toho, aby sme sa pozerali na politické tričká. Potom, keď toto vyriešime, nech sa dejú politické bitky. Ale dnes na to čas nie je,“ zdôraznil v relácii šéf vládneho kabinetu. O návrhu na odvolanie šéfa rezortu financií má parlament hlasovať v utorok (4. 10.).

Heger rozumie tomu, že lekári, ktorí podali hromadné výpovede, sú preťažení a chcú vidieť zmenu. Je však podľa neho úlohou ministra zdravotníctva, aby im ukázal, koľko práce už bolo vykonanej. Hovoril o vyše miliarde eur z plánu obnovy na infraštruktúru či o skokovom zvýšení platov lekárov a príplatkov za odpracované roky. Podávanie hromadných výpovedí aj preto nepovažuje za férové.

Ďalej ubezpečil, že vysoké školy sa od 17. novembra nebudú z dôvodu narastajúcich cien energií zatvárať. „My budeme financovať ich nároky na energie. Sme si toho vedomí,“ podotkol. Po vymenovaní nového ministra školstva avizuje diskusiu s rektormi o pláne, akým spôsobom vysoké školy previesť cez energetickú krízu.

V súvislosti s migrantmi Heger uviedol, že problém je na maďarsko-srbskej hranici, nakoľko z okolia Turecka prichádzajú do EÚ nelegálni migranti. Preto treba posielať policajtov na maďarské hranice, aby zadržiavali ilegálnu migráciu a nevpustili ju do európskeho priestoru. Hranice treba posilniť na vonkajšej hranici, povedal.

Na otázku, či sme nemali skôr uzatvoriť hranice s Maďarskom, premiér jednoznačne povedal, že nesúhlasí s prístupom zatvárania hraníc. Keby sa zatvorili hranice, je zbytočné, že sme v schengenskom priestore, uviedol. Slovensko je podľa neho zodpovedné za ukrajinskú hranicu, a preto ju musí strážiť, aby neprichádzali do EÚ ľudia bez kontroly. Teraz sa nachádzame vo vojne s Ukrajinou, čo znamená, že hranice musia zostať otvorené, aby mohli prichádzať ľudia utekajúci pred vojnou, dodal.

(tasr, sita, red)


Ďalšie články