Ukrajinci pri vstupe do mesta Lyman vztýčili vlajku

Ukrajinská armáda v sobotu uviedla, že jej jednotky obkľúčili tisícky ruských vojakov v blízkosti kľúčového východoukrajinského mesta Lyman, ktoré bolo od jari pod kontrolou Moskvy. Pri vstupe do mesta už vztýčili ukrajinskú vlajku.

Vojna na Ukrajine Ilustračný obrázok, civilisti počas vojenského výcviku neďaleko mesta Ľvov na západe Ukrajiny v sobotu 24. septembra 2022. Foto: TASR/AP

„Ruské zoskupenie blízko Lymanu je obkľúčené,“ potvrdil hovorca Východnej skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj, ktorého citovala agentúra Interfax. Čerevatyj predtým uviedol, že v oblasti sa nachádza „približne 5 000 až 5 500“ ruských vojakov.

Denník The Guardian zverejnil videozáznam, na ktorom vidieť vojakov, ako vztyčujú ukrajinskú vlajku pri nápise označujúcom vstup do mesta Lyman. Východné velenie podľa denníka oznámilo že v oblasti prebiehajú „stabilizačné opatrenia“.

https://twitter.com/lukeharding1968/status/1576152391950340096

Čerevatyj zároveň dodal, že oslobodených bolo aj päť dedín blízko Lymanu vo východnej časti ukrajinskej Doneckej oblasti.

Gubernátor susednej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v sobotu na sociálnych médiách uviedol, že takmer 5  000 ruských vojakov skončilo v „lymanskom kotle“, píše AFP. Obkľúčení ruskí vojaci majú podľa Hajdaja tri možnosti: „skúsiť to prelomiť, všetci spolu zomrieť alebo sa vzdať“.

Moskvou podporované vedenie Doneckej oblasti ešte v piatok uviedlo, že ruské sily a ich spojenci sa v Lymane držia „z posledných síl“.

Lyman sa nachádza v Doneckej oblasti, ktorú si Rusko v piatok anektovalo spolu s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami – Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou. Západ aj Ukrajina tento krok odsúdili.

(tasr)


Ďalšie články