Maroko obvinilo Adidas z kultúrnej krádeže. Nepáčia sa mu nové dresy Alžírska

Značka oblečenia Adidas, ktorá vyrába dresy pre viaceré športové tímy, predstavila nové tréningové súpravy futbalovej reprezentácia Alžírska. Kolekcia s názvom ,,obliekanie kultúry” sa však stala terčom kritiky zo strany susedného Maroka, podľa ktorého ide o kultúrnu krádež jeho tradičných symbolov.

Fd5ScZVUYAACBFk Nové tréningové dresy alžírskej reprezentácie. Foto. Instagram/adidasmena

Podľa spoločnosti Adidas je štýl nových alžírskych dresov inšpirovaný architektonickým dizajnom Mechouarského paláca v Tlemcene v Alžírsku.

S týmto tvrdením však nesúhlasí marocké ministerstvo kultúry. Jeho právnik Mourad Elajouti na sociálnej sieti uviedol, že geometrický modrozelený a žltý vzor sa nazýva zellige a je typický pre Maroko.

,,Upozornili sme spoločnosť, že ide o kultúrne privlastnenie a pokus o ukradnutie tradičného marockého kultúrneho dedičstva a jeho použitie mimo kontextu, čo prispieva k strate a skresleniu identity a histórie týchto kultúrnych prvkov,“ napísal Elajouti.

Marocké ministerstvo kultúry od spoločnosti Adidas požaduje, aby dresy s údajne ukradnutými prvkami do dvoch týždňov stiahla z predaja.

Alžírsko sa zatiaľ podľa stanice DW k téme nevyjadrilo.

Mozaika zellige

V spornej téme ide o farebnú mozaiku, ktorej tradičný vzor je typický pre severnú Afriku, ale aj Pyrenejský polostrov, kde je dodnes badateľný architektonický arabský vplyv.   

Maročania považujú mozaiku zellige za ,,svoju”. Iné krajiny jú vraj používajú neprávom. Odôvodňujú to napríklad aj tým, že hlina používaná na výrobu mozaiky pochádza z regiónu Fez-Meknes v Maroku. Tvar mozaiky sa mal, aj vďaka krokom podobným tomu, čo spravila firma Adidas, stať skresleným stereotypným vizuálnym symbolom severnej Afriky.

Mozaika zellige v Maroku. Foto: Twitter/Wealth of Morocco

Angličania za LGBT, Dáni za ľudské práva

Dizajn futbalových dresov sa obvykle mení každú sezónu a ich zmena zvyčajne nevyvoláva veľké kontroverzie. Ide o marketingový ťah, ktorého cieľom je ,,prinútiť” fanúšikov kupovať každú sezónu nové dresy, aby zostali aktuálni.

Prípad alžírskych dresov však nie je jedinou kontroverziou, ktorú rozpútali farby, či skryté odkazy športových súprav.

Napríklad kapitán anglickej futbalovej reprezentácie Harry Kane bude počas nadchádzajúcich majstrovstiev sveta v Katare nosiť LGBT kapitánsku pásku. Chce tak vyjadriť podporu členom tejto komunity.

V Katare, futbalovo netradičnej krajine, kde sa budú majstrovstvá odohrávať, je homosexualita u mužov nelegálna. Hrozí za ňu pokuta, ale aj trest odňatia slobody až na sedem rokov.

Ako už informoval Štandard, výrobca dresov Hummel, ktoré bude na majstrovstvách obliekať dánska futbalová reprezentácia, predstavil dresy smútku v čiernej farbe. Dáni a Hummel tak chcú upozorniť na porušovanie ľudských práv v Katare a na smrť tisícov robotníkov z tretích krajín, ktorý sa podieľali na výstavbe štadiónov, na ktorých už čoskoro budú hrať najväčšie futbalové hviezdy sveta.

Čierne dresy ostanú pre Dánov voľbou číslo tri, ale aj prvé dve dresy v tradičných dánskych farbách v sebe ukrývajú politický odkaz.  Dizajn je jednoduchý a nevýrazný. ,,Nechceme byť viditeľní počas turnaja, ktorý stál tisíce ľudí život,” uviedla spoločnosť Hummel.

Futbal, podobne ako ďalšie športy sa naďalej prudko politizuje.


Ďalšie články