Izrael väzní bez súdu 800 Palestínčanov, tvrdia aktivisti

Izrael zadržiava takmer 800 Palestínčanov bez súdneho procesu alebo vznesenia obvinení, čo je najvyšší počet od roku 2008. Informovala o tom v nedeľu izraelská ľudskoprávna organizácia HaMoked, ktoré tieto údaje dlhodobo monitoruje.

Izraelská vlajka. Foto: Pixabay.com Izraelská vlajka. Foto: Pixabay.com

Podľa jej zistení je v izraelských väzniciach momentálne zadržiavaných 798 Palestínčanov v tzv. administratívnej väzbe, ktorá umožňuje väzniť podozrivé osoby až šesť mesiacov a tento čas môžu súdy opakovane predlžovať.

HaMoked uvádza, že počet Palestínčanov držaných v administratívnej väzbe vzrástol v priebehu posledných mesiacov, keď Izrael začal podnikať pravidelné, takmer každodenné razie v Predjordánsku v reakcii na sériu útokov na izraelské ciele z jari tohto roku.

V administratívnej väzbe bolo naposledy viac ako 800 Palestínčanov v máji 2009, keď takisto eskalovalo násilie v izraelsko-palestínskom konflikte.

Izrael tvrdí, že administratívna väzba je nevyhnutným opatrením v prípade potenciálne nebezpečných militantov, ktorí by mohli páchať násilné skutky, ale zatiaľ neexistuje dostatok dôkazov na ich stíhanie, alebo ak hrozí prezradenie citlivých skutočností, respektíve informátorov.

Osoby zadržiavané v takejto väzbe mesiace alebo v niektorých prípadoch aj roky často ani nevedia, z čoho sú obvinené a na základe akých dôkazov. Niektorí Palestínčania sa snažia na svoje dlhodobé zadržiavanie reagovať vyhlasovaním protestných hladoviek.

Túto prax izraelských úradov opakovane kritizujú a za protiprávnu označujú obhajcovia ľudských práv, ako aj OSN a EÚ. Podľa aktivistov Izrael týmto spôsobom odopiera zadržiavaným osobám právo na spravodlivý súdny proces. Izrael sa bráni tvrdením, že inštitút administratívnej väzby podlieha kontrole izraelských súdov a zadržiavaní majú právo sa proti nej odvolať na vojenskom alebo najvyššom súde.

(tasr)


Ďalšie články