Liberáli navrhujú znížiť daňovo-odvodovú záťaž pri predaji virtuálnych mien

Poslanci Národnej rady SR za stranu SaS Peter Cmorej a Marián Viskupič navrhujú od začiatku budúceho roka znížiť daňovo-odvodovú záťaž pri predaji virtuálnych mien, a tým zjednodušiť ich používanie v bežnom živote.

Bitcoin a eurové mince, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com/Ivan Radic Bitcoin a eurové mince, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com/Ivan Radic

Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý liberálni poslanci predložili do parlamentu. Novelou zákona chcú významným spôsobom uľahčiť investovanie a sporenie bežným občanom, a to aj v rámci dlhodobého investičného sporenia, či pripravovaného celoeurópskeho dôchodkového sporenia. Súčasné zdaňovanie príjmov z cenných papierov je podľa nich vo významnom rozpore s cieľom podporovať dobrovoľné formy sporenia na dôchodok.

Z predmetu dane z príjmov sa majú vyňať príjmy získané pri výmene virtuálnej meny za tovary, služby a za inú virtuálnu menu, s výnimkou výmeny virtuálnej meny za stablecoin. Predmetom dane z príjmu bude len príjem z odplatného prevodu virtuálnej meny za peniaze alebo z výmeny virtuálnej meny za stablecoin.

Návrhom by sa malo znížiť daňové zaťaženie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny na základe takzvaného časového testu. Pri predaji virtuálnej meny po uplynutí jedného roka od jej nadobudnutia sa má príjem zdaňovať sadzbou dane vo výške sedem percent. Naopak, v prípade príjmu z predaja virtuálnej meny do jedného roka alebo z výmeny virtuálnej meny za stablecoin sa príjmy zahrnú do čiastkového základu dane spolu s ostatnými príjmami.

Novelizáciou zákona o zdravotnom poistení sa majú oslobodiť fyzické osoby od povinnosti platenia odvodov na zdravotné poistenie z príjmu z predaja virtuálnej meny, ak virtuálna mena nebola súčasťou ich obchodného majetku, a to bez ohľadu na takzvaný časový test.

(sita)


Ďalšie články