Gyimesi: Sankciami si Európa nestrieľa do kolena, ale rovno do hlavy

Poslanec za OĽaNO György Gyimesi patril k tým, ktorých pobúrila nominácia Káčera a Hirmana na nových ministrov. Tvrdí, že je sklamaný z proamerického a liberálneho kurzu Hegerovej vlády aj z prehnanej kritiky Maďarska a Viktora Orbána.

03_MZ György Gyimesi. Foto: Matúš Zajac, Štandard.

Ste v koalícii alebo v opozícii?

Otázka by mala znieť, kto je dnes vlastne koalícia a kto opozícia. Tie prieniky sú pestré. Schválili sme napríklad zákony z dielne Smeru, naopak, Smer zas podporil mnohé vládne zákony. Ak narážate na politické zmeny po odchode SaS, na nové nominácie do vlády a na zmenu paradigmy z konzervatívnej na liberálnu, tak toto je niečo, čo nás odďaľuje a čo roztvára nožnice medzi mnou a politikou vlády.

Pýtal som sa na lojalitu k vašej strane OĽaNO. Keď niekto sleduje vaše vyjadrenia a statusy na sociálnych sieťach, vidí nielen konzervatívneho politika, ale aj pomerne radikálneho kritika vlády a ministrov.

Pokiaľ ide o pnutia, tie ostali. A dúfam, že to nebude eskalovať. Môj kritický postoj k zahraničnej politike vlády Eduarda Hegera je známy dlhodobo. Môj kritický postoj k nedôraznej politike premiéra pri konzervatívnych témach je tiež známy a nemenný. Pred týždňom chýbal jediný hlas, aby prešiel návrh, aby bolo možné pochovávať ľudský plod a aby sa s ním nezaobchádzalo ako s biologickým odpadom. V tomto by som privítal viac angažovanosti premiéra. Odklon od konzervatívnej línie je zjavný.

Žiadate od premiéra, aby bol aktívny v kultúrno-etických sporoch? Nie je na to už neskoro, keďže vláda nemá v parlamente väčšinovú podporu a netuší, dokedy dokáže prežiť?

Ide nielen o kultúrno-etické témy, ale celkovo o otázku, či je vláda konzervatívna a zameraná na presadzovanie domácich záujmov alebo slúži iným zámerom. V súčasnosti je na Slovensku trend zužovať konzervativizmus na otázky viery a ochrany života. Konzervativizmus sa ale neprejavuje len nábožensky, má sa presadzovať aj filozoficky a politicky. A napokon aj v zahraničnej politike. Problém mojich akože konzervatívnych kolegov je v tom, že sa v konzervatívnej politike sústreďujú výlučne na ochranu života a vo všetkom ostatnom idú spoločne s liberálnym mainstreamom.

To je starý problém slovenských konzervatívcov, trvá už niekoľko rokov. Je im dovolené v tichosti sa pomodliť a občas pochodovať za život. Pri väčších politických, národných a kultúrnych témach zvyknú mlčať a prispôsobovať sa aktivistickej režimovej línii. Zakríknuté bolo KDH a aj tak dopadlo. A zakríknuté bolo aj OĽaNO. Vy ste si naozaj mysleli, že OĽaNO je konzervatívna strana, ktorá bude vo vláde robiť konzervatívnu politiku? Predpovede, že s víťazstvom Matoviča prichádza konzervatívna revolúcia, boli úsmevné.

Áno. Rečiam o konzervatívnom OĽaNO som pôvodne uveril aj ja. Od začiatku som tlačil na to, aby sme z OĽaNO urobili skutočne konzervatívnu stranu, ktorá nebude vystrašená z progresívcov. Avšak už na začiatku sme narazili na starý problém. Liberálna, veľmi ukričaná menšina sa proti tomu postavila. Aj po voľbách, aj teraz po odchode SaS z koalície. Žiaľ, liberálnych poslancov v OĽaNO je akurát toľko, aby znemožnili fungovanie menšinovej vlády už úplne. Takže od pôvodných zámerov musela koalícia upustiť. Povedzte mi, kto dnes ešte považuje OĽaNO za konzervatívne hnutie? Asi nikto.

Tvrdíte, že aj tak od Hegera očakávate väčší dôraz a podporu pri sporných témach, ktoré otvárate. Staviate to ako ultimátum? Naznačujete, že ak sa to zhorší, skončíte s koalíciou?

Mal som dlhú diskusiu s predsedom strany Matovičom. Týkala sa nominácie Rastislava Káčera na ministerstvo zahraničných vecí. Otvorene som sa opýtal, či je to vyjadrenie nedôvery voči mne a maďarským voličom, ktorí doteraz podporovali hnutie OĽaNO. Pretože táto nominácia je v príkrom rozpore s tým, čo sme tvrdili, že sme tu pre všetky menšiny, aj maďarskú. Je to v príkrom rozpore s tvrdeniami, že ideme robiť konzervatívnu politiku a je to v príkrom rozpore aj so všetkými ubezpečeniami, že sú červené čiary, ktoré s OĽaNO neprekročíme. Tieto čiary sa prekročili. OĽaNO sa takýmito nomináciami už ničím ideologicky neodlišuje od SaS a iných liberálnych strán.

Čo vám na tieto výhrady povedal Matovič?

Pán predseda mi sľúbil, že útoky ministra zahraničných vecí Káčera voči Maďarom a Maďarsku nebudú. A sľúbil mi, že aj ten spor o zahraničnej politike, ktorý tu je, sa bude riešiť na osobitnom stretnutí.

Osobitnom stretnutí v akom formáte?

Ja a pán minister. Samozrejme, ja si nemôžem dávať ultimáta a ani to robiť nebudem. Pán minister sa zatiaľ drží vo vzťahu k Maďarom. Uvidíme, ako sa jeho zahraničná politika bude vyvíjať ďalej a som pripravený na stretnutie, kde o tom budeme hovoriť.

Jedna vec je stretnutie, druhá riešenie. Pri riešení problému to nevyzerá veľmi perspektívne, pretože je fundamentálny. Vy sa netajíte sympatiami k Orbánovej politike, žiadate prehodnotiť protiruské sankcie, minister Káčer je silne proamerický a voči Maďarsku a Orbávovi tvrdý a kritický. Ako si predstavujete vyriešenie tohto problému?

Vyriešiť sa to nedá, ale hrany sa obrúsiť dajú. Žijeme v dobe, ktorá preveruje charaktery a vyžaduje si osobnosti, ktoré neuhnú. Mám na mysli nielen sankcie proti Rusku…

Presne toto o sebe hovorí minister Káčer – že je odvážny a neuhne…

Otázne je, ktorým smerom je človek odvážny. Ak sa ministra Káčera opýtate napríklad na sankcie, povie vám výborne, poďme ich ešte zostriť. Keď sa opýtate mňa na môj názor na obchodné a hlavne energetické sankcie EÚ, tak vám odpoviem, že nie je pravda, že EÚ si nimi strieľa do kolena, ona si nimi strieľa rovno do hlavy. Sankcie predsa Rusko nepoložili, ale Európu zasahujú veľmi tvrdo a bolestivo a nebude to udržateľné. Politici, ktorí presadzujú stupňovanie sankcií, sú odtrhnutí od reality a nevnímajú zhubné ekonomické následky ani hnev a obavy ľudí. Vidím to denne na stretnutiach s občanmi. Pýtam sa otvorene, komu táto vláda bude slúžiť. Bude slúžiť občanom alebo bude slúžiť globálnym mocnostiam a liberálnemu mainstreamu?

Kľúčové nominácie do vlády naznačili odpoveď, Káčer aj Hirman nadšene podporujú politiku sankcií. Nerozumiem vášmu očakávaniu, že to chcete dodatočne korigovať z pozície poslanca. Nie je predsa v silách jediného poslanca, aby tlačil na otočenie zahraničnej politiky vlády. Takisto pôsobí márne a možno až trúfalo, ak chcete vy tlačiť na ministra zahraničných vecí, aby prehodnotil svoju politiku voči Orbánovi a Maďarsku.

Ja som si nikdy nekládol servítku pred ústa. Nie som servilný človek a nemám ohybnú chrbticu. Ak niekto očakáva, že popriem samého seba, tak sa im to nepodarí. Budú sa ma musieť zbaviť, ak sa im nebude páčiť to, čo robím.

To znamená, že by ste odišli z koalície?

Alebo ma z nej vyhodia [György Gyimesi nastúpil do parlamentu ako náhradník za ministra Jaroslava Naďa, pozn. red.].

Nedávno ste napísali, že od ministrov očakávate, že sa budú správať ako zástupcovia Slovenska, nie ako zástupcovia 51. štátu USA. Tým ste asi mierili na nomináciu pána Káčera…

Áno, a aj na nomináciu pána Hirmana na ministerstvo hospodárstva.

Nemali ste po týchto slovách problémy v strane a s premiérom? Zhadzuje to predsa aj jeho, ak koaličný poslanec naznačuje, že jeho vláda pôsobí ako zástupca Spojených štátov.

Nie, jediný, kto sa ozval a ozval sa aj verejne, bol minister obrany Naď. Oni vedia, že môj názor je vyhranený. Na druhej strane to neznamená, že by som odmietal solidaritu s Ukrajinou. Je samozrejmosť, že Ukrajine treba pomôcť. Normálne je aj to, že sa ako člen EÚ pripojíme k protiruským sankciám. Lenže musí to byť len do takej miery, aby sme nelikvidovali vlastné hospodárstvo. Nie je prínosné pre Slovensko ani pre iných Európanov, ak slepo nasledujeme všetky príkazy spojencov a EÚ a ak nevieme povedať to, že toto je hranica, za ktorú už nemôžeme ísť, lebo by sme tým vážne poškodili ľudí. Preto som povedal, že nemôžeme byť ako 51. štát USA. Lebo dnes vidíme, že USA veselo obchoduje s Ruskom a snaží sa brzdiť infláciu. Na EÚ sa však tlačí, aby rozširovala energetické sankcie, hoci to neplní cieľ. Rusko to nezložilo do takej miery, aby bolo na kolenách a aby ďalej nemohlo viesť vojnu, bojuje na Ukrajine ďalej. Sankcie zložia skôr EÚ a naše hospodárstvo. Kto z toho vyjde víťazne? No Spojené štáty americké. Na toto som cielil. Nechcem pritom protiamerickú politiku, chcem len politiku zameranú na ochranu našich domácich záujmov.

To sú racionálne úvahy, ktoré počuť vo viacerých štátoch Európy a vo viacerých európskych stranách, aj vládnych. Nie je zarážajúce, že v OĽaNO ste s týmito názormi osamelý?

Nie osamelý. Som sám, úplne sám. A to ma frustruje najviac, že sa nedokážeme ozvať viacerí alebo celá strana, ktorá mala byť najsilnejšou stranou vo vláde. Možno je viac poslancov, ktorí si myslia to čo ja, no prejavia to iba tak, že ticho kývnu hlavou alebo myknú plecom. A to je málo, ak chceme niečo presadzovať a ovplyvňovať.

Čo potom ďalej robíte v poslaneckom klube strany, kde ste so svojou politikou sám a bez podpory?

Politik nikdy nemôže presadiť všetko. Pre mňa by bolo prekročením červenej čiary, ak by sa Slovenská republika pripojila ku krajinám, ktoré chcú trestať Maďarsko za údajné nedodržiavanie právneho štátu. Je absurdné, aby ktokoľvek akokoľvek trestal členský štát kvôli tomu, že robí suverénnu politiku a presadzuje svoj národný záujem. Ako je vôbec možné, že premiér Holandska povie, že Maďarsko musí ísť na kolená? Ako je možné, že takzvaní zástancovia právneho štátu predpisujú Talianom, ako majú voliť, ak chcú peniaze z Únie? Ja nechcem byť ako občan Slovenska vazalom EÚ, ticho počúvať a nikdy nič nehovoriť, aby ma potom tľapkali po pleci. Toto jednoducho nechcem.

Tieto manipulatívne praktiky Brusel nenamieril iba na Maďarsko. Problémy majú aj Poliaci. A dokonca aj zatiaľ neexistujúca nová talianska vláda, aj tú už preventívne napomenuli, že ak chce peniaze, musí poslúchať. V tomto konflikte už asi nebudete až taký osamelý…

Chcem tomu veriť, že nie. Našťastie, ľudí, ktorí požadujú silné národné štáty a odmietajú federalizáciu EÚ, je viac. Je predsa ilúzia, že potrebujeme iba európske riešenia a že iba na ne sa máme zamerať. Určite to neplatí pri takých nápadoch ako stropy na cenu plynu prepravovaného potrubiami, teda stropy na cenu ruského plynu. Lebo čo bude následok? Rusi to za takto diktovanú cenu prestanú dodávať. A my potom nakúpime oveľa drahší a menej kvalitný LNG plyn, ktorý sem loďami privezú Američania. Podobne hlúpe rozhodnutia sa robili v lete pri návrhoch zastaviť dovoz ruskej ropy. Boli to veľmi zlé rozhodnutia, ktoré idú priamo proti našim občanom a záujmom našej krajiny.

Preferujete pokračovanie Hegerovej vlády do roku 2024 alebo predčasné voľby?

Nie som zástancom predčasných volieb. Len hlupák sa vzdáva moci dobrovoľne. Ja politiku vnímam ako umenie získať a udržať si moc a presadzovať program. Musí sa ale presadzovať v záujme krajiny a suverénne, nie servilne.

Boris Kollár v rozhovore pre Štandard povedal, že vláda v menšinovom formáte potrebuje pragmatizmus. Žiada, aby sa kultúrno-etické témy zbytočne neriešili, keďže koalícia má naliehavejšie priority, na ktoré zháňa podporu. Stiahnete zákon o zákaze dúhových vlajok na verejných budovách?

Nie, nestiahnem. Chcem, aby o ňom Národná rada rokovala. Považujem to za dôležitý symbol. Je dôležité zastaviť ideológiu, ktorá sa na nás valí zvonku a je škodlivá.

Otázne je, či je na to vhodný čas, keďže hrozí, že koalícia v parlamente nepresadí ani kľúčové sociálne a ekonomické zákony.

Vláda aj koalícia má svoje priority, ale nevidím dôvod na to, aby jedným z bodov programu nemohol byť aj zákon, ktorý už dlhšie presadzujem. Budem ho presadzovať ďalej. Myslím si, že jazýčkom na váhach budú konzervatívni poslanci OĽaNO.

Alebo liberálni poslanci OĽaNO, ktorí ho zablokujú.

Alebo. Je nás dosť takých, ktorí tento zákon podporujú. A mňa len zaujíma, či budú hlasovať podľa presvedčenia a verejne sa za svoj názor postavia. A liberálni poslanci, ktorí sú nervózni z Denníka N alebo denníka SME, nech sa prejavia tiež a nech zákon nepodporia.

Profilujete sa ako konzervatívny politik. Mnohí vám ale vyčítajú, že skôr ako konzervatívnu politiku podporujete politiku a agendu Viktora Orbána. Ako často komunikujete s Orbánom alebo jeho ľuďmi?

S premiérom Orbánom som sa stretol raz v živote, keď sme boli s ministrom financií rokovať o vakcíne Sputnik V. Nikdy predtým ani nikdy potom som sa s ním nestretol a nestretávam sa ani s ľuďmi z maďarskej vlády. Nekomunikujeme.

Orbán verejne vyzval, aby EÚ prehodnotila energetické sankcie. Otvoríte aj vy túto tému na úrovni strany a parlamentu?

My nemôžeme byť ticho. A musíme riešiť to, čo príde po decembri, dokedy sú štátom zastropované ceny. Som presvedčený, že tento problém musia riešiť všetci. Premiér nebude môcť prísť a povedať: “Ideme vypínať ruský plyn, ruskú ropu, ideme zastaviť dovoz jadrového paliva a vy ľudia to musíte strpieť.” Nebudeme to môcť urobiť, lebo inak nás ľudia pochytajú a povyhadzujú z okna. Už dnes vidím na ľuďoch, že majú živočíšny, existenčný strach z toho, čo príde. Týmto ľuďom nemôžete povedať, že ideme rozširovať sankcie ešte viac, lebo niekto nám to tak prikazuje. Trendy sú jasné. Nielen v Taliansku, ale aj vo Švédsku nastupujú pravicové konzervatívne strany a otáča sa to. To isté v Bulharsku, kde padla proatlantická vláda a nová chce rokovať s Rusmi o dodávke energií.

Pokiaľ ide o Orbána, môžeme ho upodozrievať, že mu nejde len o záujmy občanov, ale o viac. Rusko silou rozširuje svoje hranice, tvrdí, že to robí z vôle miliónov Rusov na Ukrajine. Maďarsko sa pokúša zjednocovať ponad hranice Maďarov a riešiť trianonský, respektíve maďarský problém. Ako bude podľa vás ako slovenského Maďara toto maďarské riešenie vyzerať?

V prvom rade musím rozptýliť obavy, že by niekto z Maďarov chcel robiť revizionistickú politiku a meniť hranice. Sami vidíte, že menšinoví Maďari a ich strana majú vo voľbách problém prekročiť trojpercentnú hranicu. Ten sentiment, ktorého sa väčšinový národ bojí, tu nie je. Je tu len národný sentiment, áno, menšinoví Maďari sa cítia ako Maďari a vzhliadajú aj k Budapešti, no nič to nemení na ich lojalite k Slovensku. Maďari si riešia praktické problémy ako menšinové školstvo, kultúru, jazyk, samosprávu.

Narážam na to, že Orbán ako nacionalista s ambíciou zjednocovať Maďarov možno nevidí dôvod odsudzovať rozširovanie hraníc silou, prípadne nevidí dôvod odsudzovať referendá o sebaurčení. Jeho politika môže mať hlbší motív alebo vyšší presah.

Ak narážate na separatizmus a referendá, tak tie by určite nemali medzi menšinovými Maďarmi podporu. Hlavne preto, že by nechceli eskalovať problémy a riskovať konflikty. Záujmy Maďarov, ktorí žijú mimo Maďarska, sú zamerané na to, aby mali postavenie rovnocenných občanov, nielen formálne, ale aby sa na nás takto pozerali. A chceme, aby tu aj o sto rokov ďalej žili Maďari, aby tu neostal len akýsi menšinový skanzen. Vidíme predsa, že prudko klesá počet menšinových Maďarov. Chceme, aby sme vo svojej domovine na Slovensku ostali Maďarmi aj v budúcnosti. Ak k tomu Orbán pristupuje tak, že podporuje kostoly alebo pamiatky, tak je to v poriadku.

Toto by bolo v poriadku. Horšie to vyzerá vtedy, ak sa Orbánova vláda chváli, že finančne podporuje skupovanie pôdy a pozemkov na Slovensku. To už vyzerá citlivo alebo rovno výbušne.

Možno to pre niekoho vyzerá výbušne, ale bol by som rád, ak by sa potom takto pozeralo na veci aj vtedy, keď si tu kupujú pôdu a pozemky napríklad Dáni. Ale chápem, že táto téma vyvoláva otázniky a už tu ani nie je, maďarská vláda tento návrh na žiadosť slovenskej strany stiahla.

Vedeli by ste verejne podporiť tézu, že nijaká krajina nesmie použiť silu pod zámienkou ochrany menšín alebo separatistov v susednej krajine?

Určite áno. Myslím, že mechanizmy v rámci EÚ na ochranu menšín existujú. Druhá vec je, či sa tie mechanizmy uplatňujú dostatočne. Trendy sú dnes, žiaľ, také, že sa veľa pozornosti venuje ochrane sexuálnych menšín a menej pozornosti ochrane národných a národnostných menšín. Problém národnostných menšín je dnes na druhej koľaji, ale, samozrejme, platí, že odmietam, aby sa pri riešení tejto témy hrozilo použitím sily.

Minulý rok ste bez mandátu vlády a bez mandátu parlamentu rokovali s maďarským ministrom zahraničných vecí v Komárne a riešili ste otázku slovenského zákona o dvojakom občianstve. Nebol to z vašej strany podraz proti vlastnej koalícii a slovenskej vláde?

To stretnutie v opísanej podobe je mýtus, ktorý tu vytvoril Ivan Korčok, aby mohol kopať do Maďarov. Povedal som to už viackrát: minister zahraničných vecí Maďarska prišiel do Komárna na návštevu a deň predtým mu ministerstvo zahraničných vecí Slovenska zrušilo stretnutie s Korčokom. O stretnutie s maďarským ministrom som požiadal ja, a to z toho dôvodu, že zastupujem ako poslanec maďarských voličov a záujmy Maďarov na Slovensku. Riešili sme množstvo aktuálnych tém a dvojaké občianstvo iba okrajovo. Dotkli sme sa okrem mnohých iných aj tejto jednej témy. A potom to pán Korčok zneužil na útoky proti Maďarom.

Máte alebo mali ste maďarské občianstvo?

Nie, nikdy som maďarské občianstvo nemal, ani som oň nežiadal. Mám slovenské občianstvo a realizujem sa tu doma na Slovensku.

V ktorej politickej strane vás nájdeme pred voľbami?

Nie som veštec. Neviem teraz odpovedať. Mám záväzky voči voličom, ktoré chcem dodržať. Jedným z nich je zákon o postavení národnostných menšín. Tento záväzok bol aj v programe Matovičovej vlády, aj v programe Hegerovej vlády a zatiaľ sa nepresadil. Asi nikoho neprekvapím, ak poviem, že ten zákon napísaný je a zastavil ho Ivan Korčok, vraj Slovenská republika takýto zákon nepotrebuje. A aj toto je jedna z tém, ktorú chcem otvoriť na stretnutí s ministrom Káčerom. Na toto čakajú menšiny 30 rokov.

Komunikujete o budúcnosti s OĽaNO alebo s SMK?

Nekomunikujem o svojej politickej budúcnosti ani s OĽaNO, ani s nikým. Momentálne riešim aktuálne politické priority. Snažím sa dnes presadzovať program a volebné sľuby, aby boli pretavené do reálnych výsledkov, a to sa mi môže podariť jedine v poslaneckom klube hnutia OĽaNO.

Foto: Matúš Zajac


Ďalšie články