Federálna pomoc po hurikáne by najskôr mala ísť farebným a ženám, uviedla viceprezidentka USA

Najprv farební ľudia a ženy. Pravá ruka amerického prezidenta Joea Bidena Kamala Harrisová pobúrila výrokmi o rozdeľovaní federálnej pomoci Američanom postihnutým nedávnym hurikánom Ian. Jej slová okrem iných odmietol aj šéf spoločnosti Tesla Elon Musk.

Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Viceprezidentka Spojených štátov amerických Kamala Harrisová vyhlásila, že v rámci federálnej pomoci po ničivom hurikáne Ian by popri nízkopríjmových skupinách mali byť uprednostňované „ženy“ a „farebné komunity“.

Harrisová v piatok vyslovila názor, že prírodné katastrofy, akou je aj hurikán Ian, najviac postihujú práve uvedené skupiny obyvateľstva. Tým načrtla, ako by sa mala štátna pomoc poskytovať „na základe spravodlivosti“. Informuje o tom Fox News.

Viceprezidentka ďalej skonštatovala: „Sú to naše komunity s najnižším príjmom a naše farebné komunity (people of color), ktoré sú najviac ovplyvnené týmito extrémnymi podmienkami a dotknuté problémami, ktoré nezapríčinili.“ Harrisová následne dodala, že medzi najviac zasiahnuté skupiny patria aj ženy.

„A tak to musíme riešiť tak, aby sme poskytovali zdroje na základe potreby, aby sme pochopili, že bojujeme za rovnosť, ale musíme tiež bojovať za spravodlivosť a pochopiť, že nie všetci začínajú na rovnakom mieste. A ak chceme, aby si boli ľudia rovní, musíme niekedy tieto rozdiely zohľadniť a pracovať na tom,“ dodala.

Nahnevaný je aj Musk

Kritici na sociálnych sieťach sú Harrisovej výrokmi pobúrení a nerozumejú, prečo by mali mať rasa či pohlavie obetí hurikánu akýkoľvek vplyv na rozdeľovanie finančných prostriedkov.

„Malo by sa tak diať na základe najväčšej potreby, nie rasy alebo čohokoľvek iného,“ oponoval Harrisovej generálny riaditeľ spoločností Tesla a Space X Elon Musk, v súčasnosti najbohatší človek na Zemi.

Riaditeľka rýchlej reakcie floridského guvernéra Rona DeSantisa Christina Pushawová kritizovala Harrisovú, označila jej tvrdenia za „nepravdivé“ a uistila Američanov, že FEMA (Federálna agentúra pre mimoriadne situácie) poskytuje pomoc všetkým, ktorí prežili hurikán Ian, bez ohľadu na ich rasu. Viceprezidentka podľa nej medzi obeťami spôsobila paniku.

„Ak by si novinári robili svoju prácu dobre, napádali by Kamalu Harrisovú za poznámky, ktoré dnes predniesla o tom, ako biele rodiny postihnuté hurikánom Ian nedostanú akékoľvek federálne fondy, pretože peniaze budú skôr presmerované do ‚farebných komunít‘,“ povedal novinár Ian Miles Čeong, pričom narážal na mediálne mlčanie.

Živel si v USA vyžiadal už 80 obetí

Ian minulú stredu prešiel nad pevninou na juhozápade Floridy ako hurikán štvrtej kategórie. Pri prechode cez polostrov za sebou zanechal ničivé následky. V postihnutých oblastiach zachránili viac ako 1 100 uviaznutých ľudí. Obnova potrvá mesiace a v niektorých prípadoch aj roky, zdôraznili tamojšie úrady.

Počet obetí v Spojených štátoch stúpol na najmenej 80. Prevažná väčšina z Floridy, kde podľa posledných správ potvrdili 76 obetí. Len v okrese Lee prišlo o život najmenej 42 ľudí, oznámila v nedeľu tamojšia polícia. Hurikán Ian ho zasiahol s rýchlosťou vetra 240 kilometrov za hodinu.

Aj niekoľko dní po hurikáne sú viaceré miesta na Floride stále zaplavené, pretože pôda už nedokáže absorbovať viac vody. Státisíce domácností ostáva bez elektriny.

Hurikánmi zasiahnuté regióny tento týždeň navštívi prezident USA Joe Biden, aby si urobil obraz o situácii. Ako oznámil Biely dom, v pondelok navštívi Portoriko, kde dva týždne po hurikáne Fiona niektoré miesta stále nemajú elektrinu. Na Floridu odcestuje Biden v stredu.

Ian už ako tropická búrka cez víkend postupne strácal na sile. Jeho výbežky prinášali zrážky na východné pobrežie USA až po New York. Pred zoslabnutím zasiahol ako hurikán najnižšej prvej kategórie pobrežie Južnej Karolíny, kde spôsobil prívalové povodne a materiálne škody, nevyžiadal si však obete. Štyroch mŕtvych medzičasom potvrdili v Severnej Karolíne.


Ďalšie články