Napriek vážnej chorobe sa nevzdal spisovateľského sna. Knihy píše tak, že myš ovláda bradou

Michal Škombár je autorom piatich kníh. Nedávno sa mu podarilo dopísať šiestu publikáciu. Každú z nich však písal pomocou svojej brady, keďže zvyšok tela ho už nepočúva.

290060011_5396005623755808_5954826928671417542_n Foto: archív Michala Škombára

Michalovi v detstve diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu spinálnu svalovú atrofiu, ktorú charakterizuje postupný úbytok svalov či neschopnosť stáť, sedieť alebo chodiť. V Michalovom prípade to spozorovali, keď mal jeden rok, nevyvíjal sa totiž rovnako ako iné zdravé deti.

Napriek tomu, že jeho detstvo vyzeralo celkom inak ako u jeho rovesníkov, nesťažuje sa. „Na detstvo si spomínam veľmi rád, pretože to obdobie je plné radosti, zážitkov a snov. Som rád, že väčšina z toho vo mne zostala, nielen ako spomienka, ale aj ako pevná súčasť môjho života,“ hovorí Michal.

Foto: archív Michala Škombára

Pri ťažkých chvíľach pomáha smiech

Najväčšiu oporou poskytuje Michalovi jeho rodina, najmä súrodenci. Nikdy mu pri pohľade na nich ani nenapadlo, prečo práve on nie je zdravý. O svojom vzťahu k nim hovorí Michal veľmi pekne: „Vždy sme sa ku sebe správali ako normálni súrodenci, ktorí sa majú radi, občas sa pohádajú, ale v situácii ohrozenia dokážu stáť pri sebe ako obranný múr. Navzájom sme sa povzbudzovali a vzniklo medzi nami pevné puto.“

Samozrejme, aj na talentovaného autora Michala Škombára prídu ťažšie dni, vtedy mu pomáha obyčajný smiech, ktorý má podľa neho veľkú moc. „Radosť má veľkú váhu v ťažkých chvíľach a je len na nás, kto ten súboj nakoniec vyhrá. Či je to smiech, alebo smútok. Silu radosti si často uvedomíme, až keď na malý okamih vyprchá.“

Napriek ťažkej chorobe sa Michal nevzdáva a snaží sa objavovať krásy života, ako mu to len jeho choroba dovolí. Keď dovŕšil dospelosť, nedokázal už dostatočne samostatne dýchať, a tak mu museli dať dýchací prístroj.

Počítač ovláda bradou

Vtedy už nedokázal sedieť a počítač sa naučil ovládať iba pomocou myši. „Možno práve to ma nakoplo, aby som svoj voľný čas využil iným spôsobom. Mám pocit, že vtedy som zo dňa na deň dospel. Začal som čítať knihy a uvedomil som si, že toto je cesta pre zostatok mojich fyzických schopností.“

Michal je spisovateľom na plný úväzok. Písanie už dávno nepovažuje za svoju záľubu. Ak by išlo len o koníček, je dosť možné, že by žiadnu knihu nedokončil. Tvorivej činnosti sa venuje každý deň okrem víkendu. Nastavil si takýto režim, pretože verí, že len vďaka tomu sa dokáže prekonať.

Keďže knihy píše myškou vďaka klávesnici na obrazovke, ktorú ovláda svojou bradou, písanie mu trvá omnoho dlhšie ako inému spisovateľovi. Michala to však neodrádza, práve naopak. Jeho prvá kniha mala takmer 500 strán, jej napísanie mu trvalo dva roky.

Michal dokončil svoju šiestu knihu

Začínal dvoma knihami s názvami Druhá šancaPravá tvár, ktoré tvoria dvojdielnu sériu. „Hlavná postava má rovnaké ochorenie ako ja a jedného dňa dostane ponuku, že môže vyzdravieť, no bude pre to musieť niečo obetovať,“ opisuje prvé dve knihy Michal.

V jeho románe Na rozhraní dvoch svetov opisuje ťažkosti sveta, v ktorom nepoznajú spánok a starobu. Ďalšia publikácia pod názvom Štyria chlapci je o priateľstve, ktoré sa odohráva na pozadí pochmúrnych udalostí a jeho piata kniha Kto si? sa venuje strachu ukrytému v nás.

Foto: archív Michala Škombára

Nedávno Michal dokončil svoju šiestu knihu s názvom Ida a jej neznáma cesta, ktorá je určená pre všetky vekové kategórie. „Hlavnou postavou je jedenásťročná sirota Ida Kralovič. Pracuje ako slúžka v hostinci a v úteku jej bráni labyrint, ktorý sa rozprestiera všade navôkol. Do tohto dobrodružstva sa snažím pozvať aj samotného čitateľa, aby sa vo svojom živote nebál otvoriť dvere novým výzvam,“ opisuje najnovší román Michal.

Svoju poslednú knihu sa Michal rozhodol vydať sám a ak by ste ho chceli podporiť, môžete to urobiť tu.


Ďalšie články