Visolajský po stretnutí s Lengvarským: Hromadné výpovede podalo vyše 2 100 lekárov z 31 nemocníc

Hromadné výpovede podalo vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekári pokračujú v podávaní výpovedí aj v utorok a niekde sa k nim pridali aj sestry. Informoval o tom predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO).

Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský počas podania výpovedí lekárov v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) 29. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Najviac zapojené sú najväčšie nemocnice, univerzitné a fakultné. Ale som rád, že sa pridali aj malé nemocnice, zdanlivo nepodstatné, ale pre systém veľmi opodstatnené nemocnice,“ skonštatoval Visolajský s tým, že situácia je podľa neho vážna. Priznal, že počet výpovedí je nečakane vysoký.

Podľa Visolajského sa odbory s Lengvarským nedohodli ani na utorňajšom stretnutí. Odôvodňuje to tým, že potrebujú vidieť reálne kroky a riešenia, nielen počúvať ústne sľuby, ktorých bolo za posledné roky dosť. Uvedomujú si však, že ide o nadrezortný problém.

„Výpovede sú na stole. Od tejto chvíle preberá zodpovednosť ministerstvo a vláda. Je na nich, aby situáciu riešili,“ odkázal. Sú však pripravení sadnúť si za rokovací stôl, ak kompetentní prídu s konkrétnymi návrhmi. Niektoré sľuby však vidia ako nereálne.

(tasr)


Ďalšie články