Nemci budú mať prvé LGBT jasle. V pozadí stojí sociológ desaťročia obviňovaný z pedofílie

Nemecko sa dočká svojich prvých LGBT jaslí. Ratolestiam majú okrem iného uľahčiť coming out. V predstavenstve zriaďovateľskej organizácie stojí sociológ, ktorého dlhé desaťročia obviňujú z pedofílie.

pexels-natalie-3913426 Ilustračný obrázok. Foto: Pexels.com

Na jar budúceho roka sa v Berlíne otvoria dvoje jasle s netradičným progresívnym poslaním. Malé deti, ktoré majú ďaleko do predškolského veku, totiž budú ich zamestnanci vzdelávať o homosexuálnej a LGBT problematike.

Obe zariadenia budú spolu s poradenským centrom a domovom dôchodcov súčasťou širšieho projektu Rozmanité životné miesto na Südkreuzi, viacgeneračného domu pre homosexuálov, bisexuálov, transsexuálov a intersexuálov, ktorý zastrešuje Berlínska gay poradňa (Schwulenberatung Berlin).

Generálny riaditeľ poradne Marcel de Groot v tejto súvislosti tvrdí, že LGBT spôsob života treba deťom zviditeľňovať, napríklad prostredníctvom knižiek, v ktorých sa do seba zamilujú dvaja muži.

De Groot ďalej konštatuje, že pre deti by malo byť vďaka účasti v projekte ľahšie uskutočniť v priebehu života takzvaný coming out, ak zistia, že nie sú heterosexuálne orientované. O netradičnom centre informuje nemecký denník Bild a týždenník Focus.

Vizualizácia viacgeneračného LGBT domu v Berlíne po dokončení: Foto: Schwulenberatung Berlin

V pracovnom inzeráte, v ktorom kompetentní hľadali manažérku detských jaslí, sa v kolónke o požiadavkách vyskytovala príslušnosť k LGBT skupine alebo dobrá znalosť prostredia v tejto komunite.

Medzičasom túto pozíciu obsadili a rovnako aj post zástupcu. „Jeden z nich tiež patrí k LGBTI,“ približuje de Groot. Hľadanie samotného pedagogického personálu je však stále v procese. „Ale neodmietame nikoho, kto je hetero a stále si myslí, že ide o dobrú vec,“ povedal nemeckým médiám 60-ročný muž.

Jasle majú poskytnúť miesto pre 93 detí, pričom kompetentní evidujú 60 predregistrácií. Deti vraj pri nástupe ešte nemusia vedieť, či sú orientované homosexuálne a budú prijaté aj tak. Registrácie pochádzajú od takzvaných dúhových rodín z Berlína a blízkeho okolia.

„Ozval sa pár rodičov, ktorých syn si na narodeniny rád oblečie šaty a dá sponky do vlasov,“ priblížil de Groot. „Dúfajú, že to u nás nájde väčšie prijatie ako v predchádzajúcich jasliach,“ pokračoval generálny riaditeľ.

Pripomíname, že jasle sú druh inštitúcie, ktorá má za cieľ opatrovať a starať sa o batoľatá vo veku od jedného do troch rokov, a tým umožniť ich rodičom venovať sa ďalším aktivitám, predovšetkým zamestnaniu. Sú prevádzkované podobne ako škôlky, prevažne v ranných a poobedných hodinách.

Marcel de Groot (druhý sprava) na stavbe viacgeneračného LGBT domu s jaslami. Foto: Facebook

V pozadí stojí údajný pedofil

Časť verejnosti je z nového projektu zhrozená a dvíha varovný prst najmä v súvislosti so sociológom Rüdigerom Lautmannom, ktorý je členom predstavenstva gay poradne. Práve tá – ako sme už ozrejmili – stojí za celým projektom. Sociológa totiž dlhé desaťročia obviňujú z toho, že je zástancom pedofílie. 

Lautmann napríklad v roku 1994 vydal knihu s názvom Túžba po dieťati s podtitulom Portrét pedofila. O tri roky neskôr zasa prispel k brožúre o deťoch a sexualite, v ktorej sa uvádzalo, že sexualita medzi deťmi a dospelými bola „v podstate potvrdená“. 

Podľa výskumného projektu na univerzite v Göttingene bol Lautmann dokonca členom správnej rady Pracovnej skupiny pre humánnu sexualitu, ktorá v tom čase zastávala názor, že konsenzuálne pedosexuálne kontakty môžu byť v poriadku aj napriek vekovému rozdielu účastníkov. 

V roku 1979 tiež požiadal o vypustenie paragrafu 176 nemeckého trestného zákonníka o sexuálnom zneužití dieťaťa, podľa ktorého sú sexuálne akty na osobách mladších ako 14 rokov trestným činom.

Samotný Lautmann obvinenia odmieta a za zástancu pedofílie sa nepovažuje. Týchto deviantov sa vraj snažil len pochopiť a opísať. Bráni ho aj de Groot, podľa ktorého nemá kontroverzný sociológ s každodenným chodom poradne nič dočinenia a nápad na sfunkčnenie jaslí vraj prišiel od nich.

Rüdiger Lautmann. Foto: Wikipédia

Dôvod na obozretnosť?

Nemecko patrilo v druhej polovici 20. storočia z hľadiska relativizovania pedofílie a detskej sexuality medzi najviac aktívne krajiny. Neomarxistický pochod inštitúciami fungoval v politike, v školstve, ale aj v mimovládnom prostredí.

V tejto súvislosti sa javí ako najvypuklejší experiment, ktorý od 70. rokov 20. storočia, takisto v hlavnom meste, viedol medzičasom zosnulý profesor psychológie Helmut Kentler. Podľa stanice Deutsche Welle išlo o človeka presvedčeného, že sexuálny kontakt medzi dospelými a deťmi je neškodný.

V rámci Kentlerovho experimentu sa deti bez domova v Západnom Berlíne úmyselne umiestňovali do starostlivosti pedofilných mužov, pričom mnohí z nich boli napríklad vysokokvalifikovaní akademici.

Štúdia vykonaná univerzitou v Hildesheime zistila, že úrady v nemeckej metropole tolerovali uvedenú prax takmer 30 rokov. Pedofilní pestúni dokonca dostávali pravidelný opatrovateľský príspevok.

Sám Kentler, ktorý za tieto rozhodnutia nikdy nečelil trestnému stíhaniu, bol s deťmi a ich pestúnmi v pravidelnom kontakte, pričom pedofilných zákonných zástupcov považoval za obzvlášť milujúcich pestúnov.

Pred niekoľkými rokmi sa dve obete prihlásili a svoj príbeh vyrozprávali, odvtedy sa vedci z Hildesheimskej univerzity kauzou intenzívne zaoberali. To, čo našli, bola „sieť naprieč vzdelávacími inštitúciami“, štátnym úradom pre starostlivosť o mládež a berlínskym senátom, v ktorom sa pedofília „akceptovala, podporovala a obhajovala“.


Ďalšie články