Europarlament odobril finančnú pomoc zameranú na zmiernenie vplyvu vojny na Ukrajine v EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) súhlasili v utorok s návrhom, aby členské krajiny a regióny EÚ v rokoch 2022 a 2023 dostali dodatočnú finančnú podporu vo výške 3,5 miliardy eur na zmiernenie dôsledkov ruskej vojny na Ukrajine.

Európsky parlament. Foto: TASR/AP Európsky parlament. Foto: TASR/AP

Nová legislatívna norma zjednodušuje pravidlá pre členské štáty využívajúce fondy politiky súdržnosti na riešenie migračných a investičných výziev spôsobených ruskou agresiou voči Ukrajine.

Za tento právny predpis sa vyslovilo 592 europoslancov, 12 bolo proti a 10 sa zdržalo hlasovania.
Výbor EP pre regionálny rozvoj (REGI) urýchlil návrh z dielne Európskej komisie, známy pod označením FAST-CARE (flexibilná pomoc pre územia), a v záujme jeho urýchlenia o schválenia ho postúpil na rokovanie do pléna bez pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Plénum schválilo uvedený text bez akýchkoľvek zmien.

Hlavným záujmom poslancov EP je zabezpečiť, aby bola dodatočná finančná pomoc čo najskôr dostupná pre regióny a členské štáty EÚ. Vďaka FAST-CARE pomôže politika súdržnosti ukrajinským utečencom v Európe a umožní európskym mestám a obciam a hospodárstvu EÚ zmierniť priame aj nepriame dôsledky vojny na Ukrajine.

(tasr)


Ďalšie články