Saudská Arábia bude v roku 2029 hostiť Ázijské zimné olympijské hry. Na tamojších púšťach a pohoriach

Olympijská rada Ázie (OCA) pridelila organizáciu Ázijských zimných hier v roku 2029 Saudskej Arábii, podujatie sa uskutoční v zatiaľ nevybudovanom lyžiarskom stredisku na severozápade krajiny.

Ilustrácia časti saudskoarabského zimného strediska. Foto: FB Ilustrácia časti saudskoarabského zimného strediska. Foto: FB

Veľký projekt futuristického horského mestečka s názvom Trojena sa má dokončiť v roku 2026 a v budúcnosti môže byť dejiskom ďalších súťaží, náklady na jeho výstavbu sa odhadujú približne na 506 miliárd eur.

„Púšte a pohoria v Saudskej Arábii budú čoskoro centrom pre zimné športy,“ uviedla OCA v oficiálnom vyhlásení, predstaviteľov rady najviac zaujala prezentácia ministra športu v Saudskej Arábii Abdulaziza bin Turki Al-Faisala. „Tento projekt predstavuje budúcnosť života v horách. Zaútočí na vaše zmysly,“ povedal Al-Faisala o plánovanom stredisku s rozlohou 60 štvorcových kilometrov, ktoré bude v nadmorskej výške 1  500 až 2 600 metrov nad morom.

Saudská Arábia bude hostiť aj letné Ázijské hry v roku 2034, ich dejiskom bude Rijád. Najvyšší predstavitelia krajiny budujú športovú infraštruktúru s cieľom hostiť ďalšie významné podujatia a aspoň čiastočne sa zbaviť ekonomickej závislosti od vývozu ropy. Kráľovstvo na Strednom východe sa tiež uchádza o pridelenie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2023 spolu s Egyptom a Gréckom.

(sita)


Ďalšie články