Potrebujeme podporu nielen z Bruselu, ale aj z Washingtonu. Heger prijal amerického veľvyslanca

Premiér SR Eduard Heger a nový veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam Rana sa zhodli, že vzťahy medzi oboma krajinami sú bezproblémové. Urobili tak v rámci utorkového stretnutia na Úrade vlády SR. Informoval o tom tlačový a informačný odbor úradu.

Eduard Heger. Foto: Jaroslav Novák/TASR Eduard Heger. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Hovorili spolu o aktuálnej energetickej kríze, pričom predseda slovenskej vlády objasnil novému veľvyslancovi situáciu na Slovensku.

„Slovensko je zodpovedný spojenec a partner v NATO a EÚ, ale pri riešení energetickej krízy potrebujeme podporu nielen z Bruselu, ale aj z Washingtonu,“ povedal Heger.

Ďalšou témou bola aktuálna situácia na Ukrajine a zintenzívnenie vzťahov medzi Slovenskom a USA po ruskej agresii na Ukrajine.

„Financie vo výške 206 miliónov eur, ktoré SR dostane v rámci vojenskej pomoci od USA, ukazujú, že sme zodpovedným spojencom v transatlantickom priestore. Tieto peniaze budú využité na modernizáciu ozbrojených síl, antidronovú ochranu, ale aj na boj proti hybridným hrozbám,“ povedal Heger.

S americkým veľvyslancom diskutoval aj o posilnení bilaterálnych obchodných vzťahov či vzájomných investícií.

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam Rana je kariérny diplomat, v zahraničnej službe pôsobí od roku 2002.

Nový americký veľvyslanec Gautam Rana a Zuzana Čaputová. Foto: Veľvyslanectvo USA na Slovensku

(tasr)


Ďalšie články