Slovinský parlament legalizoval manželstvá osôb rovnakého pohlavia

Slovinský parlament v utorok oficiálne legalizoval manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ako aj adopcie detí takýmito pármi, a to za rovnakých podmienok, aké sa vzťahujú na heterosexuálne manželstvá. TASR informuje na základe správ prevzatých z agentúr AFP a STA.

Ilustračný obrázok. Foto: Pexels.com Ilustračný obrázok. Foto: Pexels.com

Za návrh zmien zákona o rodine, ktorý po novom definuje manželstvo ako zväzok dvoch osôb bez ohľadu na ich pohlavie, hlasovalo 48 poslancov Národného zhromaždenia, proti boli 29 a jeden sa hlasovania zdržal. Tieto kroky s okamžitou platnosťou schválil už v júlovom verdikte ústavný súd. Parlamentu vtedy nariadil, aby predmetný zákon upravil do šiestich mesiacov.

Súd vtedy rozhodol, že predošlý zákon bol diskriminujúci voči homosexuálnym párom, keďže za manželstvo považoval len zväzky muža a ženy a právo na adopcie takisto prináležalo len takýmto dvojiciam.

Zatiaľ čo návrh zákona jednomyseľne podporili koaliční poslanci, kriticky sa k nemu postavila konzervatívna opozícia – Slovinská demokratická strana (SDS) a stredopravicová strana Nové Slovinsko — Kresťanskí demokrati (Nsi).

SDS proti verdiktu súdu zorganizovala viacero demonštrácií, na ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí.
AFP pripomína, že manželstvá osôb rovnakého pohlavia legalizovalo 18 európskych krajín a väčšina z nich tiež umožňuje takýmto párom adopciu detí.

Niekoľko ďalších krajín, ako Česko, Chorvátsko, Cyprus, Estónsko, Grécko, Maďarsko či Taliansko umožňuje homosexuálom uzavrieť registrované partnerstvá, nie však manželstvá.

(tasr, min)


Ďalšie články