Energie sú problém. Preto žiadne politikárčenie

Našu krajinu, ale aj celú Európu momentálne najviac trápi energetická kríza. Naše hnutie Sme rodina si plne uvedomuje vážnosť situácie, vieme, že momentálne je ešte dôležitejšie ako predtým riešiť hlavne pomoc ľuďom, a nie nejaké politikárčenie.

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas tlačovej konferencie na tému - Aktuálna politická situácia 6. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian Na snímke predseda NR SR Boris Kollár. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ľudia nám zverili svoju dôveru a my preto musíme v tejto náročnej situácii hľadať adekvátne riešenia, ktoré pomôžu každému, pretože táto kríza nezasiahne už len určité skupiny, ale každého jedného občana tejto krajiny.  

Slovensko je energeticky ohrozené, môžu nám začať padať podniky, ľudia prísť o prácu, nebudú mať z čoho žiť a toto sú presne tie scenáre, ktoré môžu nastať, ak nebudeme riešiť enormné nárasty cien energií.

Riešenie tejto situácie bola síce úloha ministra hospodárstva, hnutie Sme rodina však nenecháva veci na náhodu a tejto problematike sa venuje už niekoľko týždňov, pripravuje opatrenia a zmeny zákonov tak, aby sme mohli pomôcť domácnostiam a podnikom.

Okrem toho nám v parlamente prešiel návrh zákona o energetike. Naliehavosť prijatia tohto zákona nám bola od začiatku jasná, prešiel preto v skrátenom legislatívnom konaní. Súčasná mimoriadna nepriaznivá situácia na európskom trhu s energetickými komoditami, najmä elektrinou, ohrozuje cenovú dostupnosť dodávok elektriny pre ľudí, čím ich vystavuje nielen riziku energetickej chudoby, ale neraz aj veľkým finančným problémom. Cieľom návrhu zákona je zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti i podniky.

Ako možno viete, nikdy sme neboli súčasťou koaličných sporov, práve naopak, snažili sme sa vždy v prvom rade riešiť pomoc ľuďom. Celý čas, čo sme súčasťou vládnej koalície, sa snažíme týmto smerom viesť aj našich koaličných partnerov, bohužiaľ, niektorí dali prednosť politikárčeniu. Každý by si mal v prvom rade uvedomiť svoju zodpovednosť voči ľuďom – to nehovorím len o politikoch koaličných, ale aj opozičných.  

Nemôžeme sa spoliehať na to, že túto krízu vyrieši trh, musí to byť práve štát, ktorý ľuďom podá pomocnú ruku. Som veľmi rád, že do vedenia ministerstva hospodárstva bol vymenovaný odborník (a nie politik), ktorý sa tejto problematike rozumie, zaujme k tomu adekvátny postoj a bude aktívne hľadať riešenia, ako našu krajinu dostať z tejto náročnej situácie.   

Ja môžem určite za naše hnutie Sme rodina sľúbiť, že nielenže podporíme každý jeden dobrý návrh, ktorý by pomohol ľuďom v tejto situácii, ale aj naďalej budeme vypracovávať naše návrhy na riešenie najväčšej energetickej krízy od druhej svetovej vojny.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články