Farárka Polcková: Žiaden rečník nebol voči biskupom nepriateľský

Farárka staromestského cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi Anna Polcková bola predminulý víkend hostiteľkou kontroverznej konferencie Kráčajme spolu, ktorá chcela byť podporou LGBTQ ľudí. Požiadali sme ju minulý týždeň o rozhovor, ale pre zaneprázdnenosť nám odpovede poskytla len mailovou formou.

11169694_10205226879725120_5053153499825766963_o Anna Polcková. Foto: Facebook Anny Polckovej

Zorganizovali ste zrejme najväčšiu konferenciu svojho druhu k téme LGBTQ osôb v cirkvi. Čo bolo cieľom tejto akcie? 

Cieľom konferencie bolo upozorniť cirkvi a spoločnosť na nevyhnutnosť viesť odbornú, poctivú diskusiu a dialóg, ktoré povedú k ukončeniu diskriminácie a dosiahnutiu zrovnoprávnenia LGBTQ ľudí. 

Vaša konferencia otvorila dôležitú tému a tou je tabuizácia sexuálnych menšín v cirkvi, prípadne ich pocit stigmatizácie. Ste však ochotní hľadať odpoveď na tieto otázky prostredníctvom otvoreného dialógu s predstaviteľmi vašej cirkvi, ktorí zastávajú v  téme väčšinové postoje?  

Odpoveď na túto otázku je obsiahnutá v uvedení cieľa konferencie. 

Na konferencii sa však nezúčastnili zástupcovia biskupov. Vy vravíte, že ste ich pozývali, no oni tvrdia, že ich zaradenie do programu s nimi nebolo vôbec konzultované. Akým spôsobom ste oslovili biskupov?  

Všetkých troch členov Zboru biskupov sme oslovili písomne v dostatočnom časovom predstihu. Pozvali sme ich, aby prišli a prezentovali svoje stanovisko k tejto téme, prípadne tým niekoho poverili. Na tento list sme dostali odpoveď emailom v piatok v  noci pred začatím konferencie. V odpovedi uviedli, že pre zaneprázdnenosť sa nemôže ani jeden biskup zúčastniť na konferencii osobne. Požiadali, aby sme účastníkom konferencie prečítali priložené stanovisko. 

Biskupi vášmu staromestskému zboru vyčítajú, že ste to naopak vy, kto uprednostňuje jednu menšinu na úkor iných menšín, napríklad zdravotne znevýhodnených či osamelých.

Skutočnosť je diametrálne odlišná od vyjadrenia biskupov. Cirkevný zbor Bratislava Staré Mesto realizuje od svojho vzniku v roku 2013 rozmanité aktivity na podporu menšín. 

V roku 2016 sme opravili jeden z bytov v budove cirkevného zboru a ubytovali v ňom matku s dvomi deťmi zo sýrskeho Aleppa. 

V spolupráci s občianskym združením Vagus už niekoľko rokov pravidelne každý týždeň poskytujeme cca 60 ľuďom bez domova teplú stravu. Od roku 2019 navštevujeme Rómov v osade na Gemeri a podporujeme vzdelávanie detí. V tomto roku sme poskytli ubytovanie a podporu ženám a deťom, ktorí utiekli pred ruskou agresiou na Ukrajine. Súčasťou našich aktivít je práca so znevýhodnenými ľuďmi, organizovanie  rôznych bohoslužobných a kultúrnych aktivít. Počet členov nášho cirkevného zboru každoročne rastie.   

Naozaj ste verili, že sa biskupi zúčastnia akcie, ktorá je skladbou rečníkov voči nim otvorene nepriateľská? Napokon na konferencii boli jedným z rečníkov vulgárnym spôsobom dourážaní…    

Neviem o žiadnom pozvanom rečníkovi, že by bol otvorene či skryte nepriateľský voči biskupom (pokiaľ za nepriateľský nepovažujeme iný, kritický názor). Tvrdenie, že biskupi boli vulgárnym spôsobom dourážaní, je nepravdivé. 

Ak zámerom akcie bola konferencia, čiže akademické skúmanie nejakej témy, nebolo by vhodnejšie, aby ju tvorila vyvážená skladba rečníkov a vyhla by sa takým, ktorí sú z necirkevného prostredia a sú známi svojím radikálne agresívnym slovníkom voči postojom väčšiny veriacich ľudí?   

Zámerom akcie nebola konferencia, ale zámerom konferencie bolo podnietiť poctivú diskusiu a dialóg o postavení LGBTQ ľudí a pozvať všetkých k spoločnému kráčaniu, hľadaniu riešení. Na konferenciu boli pozvaní rešpektovaní odborníci. Cirkevný zbor sa domnieva, že kritériom odbornosti nie je to, či sú z cirkevného prostredia. Žiadny z pozvaných nepoužíval „radikálne agresívny slovník“.   

Biskupom napokon útŕžili výsmech. Ich stanovisko prečítal publicista Michal Havran, ktorý ho otvorene znevažoval, vulgarizoval a posmieval sa mu. Nebolo by vyjadrením väčšej ochoty voči biskupom, ak by ich postoj prečítal nejaký kňaz?  

Vaše konštatovanie v prvých vetách otázky nie je v súlade so skutočnosťou. Stanovisko dostal Michal Havran do ruky tesne pred vystúpením a interpretoval ho jemu vlastným spôsobom. Približne dve tretiny listu som prečítala ja. 

Konferencia bola všeobecne chudobná na kňazov. Koľko kňazov v ECAV podľa vás zastáva váš postoj k LGBTI osobám? 

Konferenciu sme neorganizovali s očakávaním masívnej účasti, ale s cieľom podnietiť diskusiu, ako som už uviedla. Nejde o to, koľkí farári zastávajú iný názor ako vedenie cirkvi, ale o to, koľkí z nich budú mať po tejto konferencii záujem viesť diskusiu a venovať sa týmto vážnym otázkam. 

Anna Polcková. Foto: Facebook Anny Polckovej

Po tom, ako Michal Havran prečítal ich stanovisko, ste vy sama prejavili istú zdržanlivosť voči jeho prejavu. Mrzelo vás to?    

List pánov biskupov som prečítala bez komentovania. V závere som sa od prečítaného textu dištancovala a ospravedlnila som sa všetkým ľuďom, ktorých mohlo stanovisko biskupov zraniť.   

Ďalším rečníkom bol politológ Pavol Hardoš, známy svojimi extrémne nenávistnými komentármi voči veriacim ľuďom. Na konferencii vystúpil síce ako akademik, ale v jeho konšpirujúcom prejave o akomsi sprisahaní cirkevných elít voči genderu a nejakých nepriateľských kresťanských alianciách akademický základ i slovník úplne absentoval. Z akého dôvodu sa vlastne zúčastnil tejto konferencie? 

Organizátorom konferencie je Dr. Hardoš známy ako renomovaný odborník, vysokoškolský pedagóg. Požiadali sme ho o príspevok na tému, ktorej sa dlhodobo venuje.  

Konferenciu otvárala exministerka Mária Kolíková a zahraniční veľvyslanci, čo akciu politizovalo už od začiatku. Prečo ste považovali za vhodné, aby títo ľudia vystúpili na konferencii?  

Konferenciu sme otvorili v mene organizátora – cirkevného zboru Bratislava Staré Mesto spolu s presbyterom nášho cirkevného zboru profesorom Michalkom. Máriu Kolíkovú sme pozvali v období, keď bola ministerkou spravodlivosti, pod ktorú uvedená problematika patrí. Prítomnosť zástupcov veľvyslanectiev, ktoré podporili konferenciu, neznamená žiadnu politizáciu, ale patrí to k prejavu obyčajnej slušnosti.  

Prečo sa na konferencii zúčastnili veľvyslanci cudzích krajín? Ide predsa o  vnútrocirkevnú a vnútroslovenskú záležitosť. Ako konferencia súvisela s politickou spoluprácou Slovenska s Nórskom a Holandskom? Riešili na nej cudzí diplomati nejaké témy so zástupcami slovenského ministerstva zahraničných vecí? 

Konferencia sa konala v rámci projektu LÝCEUM – Laboratórium otvorenej spoločnosti podporeného z Grantov (EHP) Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu SR s podporou Veľvyslanectva Holandského kráľovstva. Preto je logické, že sa na nej zúčastnili zástupcovia veľvyslanectiev krajín, ktoré projekt podporujú. 

Vaša konferencia chcela zmeniť pohľad vo vnútri cirkevného prostredia, no gro rečníkov tvorili ľudia zo sekulárneho prostredia, navyše známi svojimi odmietavými postojmi k názorom veriacej väčšiny kresťanov na Slovensku. Na akcii sa zúčastnilo približne 30 ľudí. Koho ste vlastne chceli presvedčiť o svojich postojoch? 

Cieľom konferencie nebolo „zmeniť pohľad vo vnútri cirkevného prostredia ani presvedčiť o svojich postojoch“, ale pozvať k diskusii, dialógu, spoločnému kráčaniu. Verím, že sa nám to podarilo. 

Konferenciou sa nieslo presvedčenie, že zmena tisícročného cirkevného učenia podľa požiadaviek LGBTQ aktivistov je záležitosť ľudských práv. O aké záväzné dokumenty o ľudských právach je tento postoj opretý?  

Konferenciou sa nieslo presvedčenie, že v Biblii treba hľadať slovo Božie a interpretovať ho v spoločensko-kultúrnom dobovom kontexte. Ja som farárka, starostlivosť o dodržiavanie ľudských práv pre všetkých ľudí bez rozdielu je pre mňa povinnosťou vyplývajúcou z dvojitého prikázania lásky.  

Vy tvrdíte, že LGBTQ ľudia sú v cirkvi znevažovaní pre svoju sexuálnu orientáciu, čo biskupi popierajú. Verejne nie sú známe žiadne takéto prípady znevažovania. Viete uviesť nejaké príklady, o ktorých viete? 

Atmosféra v spoločnosti i v cirkvi je pre LGBTQ ľudí nepriateľská. Preto je pochopiteľné, že odo mňa nemôžete očakávať, aby som vám na základe svojich skúseností z pastorálnej praxe menovala konkrétne prípady.  

Ministerka Kolíková povedala v prejave jednu zvláštnu myšlienku. Vraj je absurdné rozlišovať ľudí podľa toho, akú majú sexuálnu orientáciu. S tým predsa súhlasí každý, súhlasia s tým aj biskupi ECAV. Napriek tomu sa Kolíková tvárila, že túto cnosť vlastnia len ľudia, ktorí sa zúčastnili na konferencii. Vedeli by ste túto nezrovnalosť vysvetliť? 

Žiadne “tvárenie” pani Kolíkovej som nepostrehla. Na ostatné vám odporúčam opýtať sa jej.  

Na konferencii mal prednášku aj profesor bohosloveckej fakulty František Ábel o chápaní homosexuality v Biblii, kde na základe zvláštnych konštrukcií vysvetľoval, že Biblia o sexuálnej orientácii hovorí niečo úplne iné, ako sa domnieva 99 percent kresťanských teológov a biblistov vrátane najväčších svetových kapacít. Nebolo by vhodnejšie, aby v rámci panelovej diskusie vystúpil aj niekto z „konsenzuálnej“ teológie a dokázal by závery pána Ábela konfrontovať so serióznou biblistikou?  

Prof. František Ábel je rešpektovaný teológ v európskom kontexte. Je vedúcim katedry Novej zmluvy a garantom študijného programu Evanjelická teológia na EBF UK. Jeho tvrdenia boli „dostatočne konfrontované“ vyjadreniami uvedenými v stanovisku biskupov ECAV. 


Ďalšie články