Eurozónu zrejme čaká recesia, signalizuje zhoršenie PMI

Eurozónu zrejme čaká recesia. Pokles podnikateľskej aktivity v regióne sa totiž v septembri zrýchlil.

Európska centrálna banka, odraz v skle. Foto: Flickr.com Európska centrálna banka, odraz v skle. Foto: Flickr.com

Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu, ktorý zahŕňa priemysel aj služby, v septembri padol na 20-mesačné minimum 48,1 bodu zo 48,9 bodu, uviedla spoločnosť S&P Global. Firma revidovala svoj odhad, ktorý počítal so znížením indexu na 48,2 bodu. Index sa dostal hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie.

„Všetky nádeje, že sa eurozóna vyhne recesii, boli zmarené prehĺbením poklesu podnikateľskej aktivity, ktorý signalizuje PMI,“ uviedol hlavný ekonóm S&P Global Market Intelligence Chris Williamson. Dodal, že prieskum nielenže ukazuje zrýchľovanie ekonomického poklesu, ale tiež zvýšenie inflačných tlakov.

„Prudké zrýchľovanie inflácie spojené s energetickou krízou a vojnou na Ukrajine deštruuje dopyt v čase, keď podnikateľská dôvera padá na úrovne, ktoré sme nevideli od dlhovej krízy v regióne v roku 2012 s výnimkou pandemických lockdownov,“ uviedol Williamson.

PMI pre sektor služieb v septembri padol na 48,8 bodu zo 49,8 bodu v auguste a dostal sa na najnižšiu úroveň od februára 2021.

(tasr)


Ďalšie články