Švédsko: Nobelovu cenu za chémiu udelili za výskum spájania molekúl

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2022 v utorok získali americkí chemici Carolyn Bertozziová a Karl Barry Sharpless a dánsky chemik Morten Meldal za výskum v oblasti spájania molekúl a bioortogonálnej chémie. Správu priniesla agentúra AP.

Na snímke fotografie laureátov Nobelovej ceny za chémiu za rok 2022 zľava americká chemička Carolyn Bertozziová, dánsky chemik Morten Meldal a americký chemik Karl Barry Sharpless počas tlačovej konferencie švédskej Kráľovskej akadémie vied v Štokholme 5. októbra 2022. Foto: TASR/AP Na snímke fotografie laureátov Nobelovej ceny za chémiu za rok 2022 zľava americká chemička Carolyn Bertozziová, dánsky chemik Morten Meldal a americký chemik Karl Barry Sharpless počas tlačovej konferencie švédskej Kráľovskej akadémie vied v Štokholme 5. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Švédska kráľovská akadémia, ktorá túto cenu udeľuje, vedcov ocenila za rozvoj takzvanej „click“ chémie a biortogonálnej chémie. Click chémia umožňuje rýchlu a cielenú tvorbu molekúl z menších častíc, píše agentúra DPA. Využíva sa v medicíne pri mapovaní DNA a pri výrobe materiálov. Bioortogonálne reakcie vedci používajú pri vývoji liekov proti rakovine.

Sharpless je v poradí piatym „nobelistom“, ktorý túto cenu, udeľovanú od roku 1901, získal po druhý raz, pripomína AP. V roku 2001 ju získal s krajanom Williamom S. Knowlesom a Japoncom Rjodžim Nojorim za vyvinutie katalytickej asymetrickej syntézy.

(tasr)


Ďalšie články