Azerbajdžan tvrdí, že v Náhornom Karabachu objavil masový hrob svojich vojakov z 90. rokov

Azerbajdžan v stredu oznámil, že objavil masový hrob svojich vojakov, ktorých v 90. rokoch počas vojny o sporný región Náhorný Karabach údajne popravili arménske separatistické sily. Baku a Jerevan viedli proti sebe dva vojnové konflikty – prvý v rokoch 1988 – 1994 a druhý v roku 2020 – o túto hornatú, prevažne Arménmi obývanú oblasť nazývanú aj Arcach.

Masový hrob v ktorom majú byť údajne pozostatky Azerbajdžancov. Foto: Twitter Masový hrob v ktorom majú byť údajne pozostatky Azerbajdžancov. Foto: Twitter

„V obci Edilli bol objavený masový hrob azerbajdžanských vojakov, mučených a popravených počas prvej vojny o Karabach,“ uviedol na Twitteri Hikmet Hadžijev, poradca azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva pre zahraničnú politiku.

„Od vojny (v 90. rokoch) je stále nezvestných 4-tisíc azerbajdžanských vojakov a civilistov, pričom Arménsko odmieta zverejniť miesta masových hrobov,“ dodal Hadžijev.

Namig Efendijev zo štátnej komisie pre vojnových zajatcov spresnil, že od februára boli v inkriminovanom masovom hrobe objavené pozostatky 25 vojakov. Baku to oznámilo niekoľko dní po tom, ako Arménsko obvinilo azerbajdžanské jednotky z vojnových zločinov spáchaných v septembri počas krvavých pohraničných potýčok.

(tasr)


Ďalšie články