Rusko chce vykonávať dozor nad Záporožskou jadrovou elektrárňou

Rusko plánuje dohliadať na prevádzku ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), ktorú od marca okupujú ruské sily, avšak stále tam pracuje ukrajinský personál. V stredu o tom informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí.

Konvoj ruských vojakov smerujúcich do areálu Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: TASR/AP Konvoj ruských vojakov smerujúcich do areálu Záporožskej jadrovej elektrárne. Foto: TASR/AP

„Záporožská jadrová elektráreň sa teraz nachádza na území Ruskej federácie a preto by mala byť jej prevádzka pod dohľadom našich príslušných úradov,“ uviedol námestník ruského rezortu zahraničných vecí Sergej Veršinin.

Nie je jasné, ako Rusko plánuje prevádzku elektrárne zaistiť a či sa tam pokúsi dosadiť vlastný obsluhujúci personál.

Moskva tieto plány ohlásila po tom, čo anektovala Záporožskú oblasť na juhu Ukrajiny, kde sa elektráreň nachádza, ako aj Doneckú, Luhanskú a Chersonskú oblasť.

Petro Kotin, šéf ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje, predtým v stredu vyhlásil, že bude vykonávať aj funkciu riaditeľa ZAES a všetky ďalšie rozhodnutia ohľadom prevádzky elektrárne bude prijímať priamo Enerhoatom.

(tasr)


Ďalšie články