OSN: Európa by mala byť v súvislosti s klimatickou zmenou oveľa ambicióznejšia

Európa by mala byť v téme klimatickej zmeny oveľa ambicióznejšia, keďže jej emisie skleníkových plynov stále stúpajú. Európske štáty musia začať recyklovať, prijať prísnejšie normy o kvalite vzduchu či zvýšiť výdavky na ochranu životného prostredia. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu podľa agentúry Reuters zverejnila Organizácia Spojených národov (OSN).

Grónsko zastavilo prieskum ropy pre zmeny podnebia Ilustračný obrázok z Gr. Foto: TASR/AP

Zníženie objemu emisií, ku ktorému pristúpili najmä západné krajiny, bolo kompenzované ich nárastom v iných európskych regiónoch. Kvalita vzduchu podľa OSN zaostáva sa medzinárodnými odporúčaniami a financie určené na ochranu životného prostredia sa na tento účel nepoužívajú, uvádza sa v správe, ktorú OSN predstavila na stretnutí ministrov životného prostredia na Cypre.

„Napriek pokroku v niektorých oblastiach musia byť vlády v paneurópskom regióne v boji proti klimatickej zmene oveľa ambicióznejšie,“ píše sa vo vyhlásení Programu OSN pre životné prostredie (UNEP).

Správa OSN navrhuje, aby krajiny dostali na podporu recyklácie finančný príspevok, keďže najmä vo východnej Európe a strednej Ázii je na „mimoriadne nízkej“ úrovni. Experti z OSN tiež zaznamenali, že použitie obnoviteľných zdrojov energií sa v rokoch 2013 – 2019 zvýšilo v 29 krajinách, ale fosílne palivá stále pokrývajú viac ako 78 percent celkovej spotreby energie.

(tasr)


Ďalšie články