Minister Krajniak slávi úspech. Parlament schválil dôchodkovú reformu s rodičovským bonusom. Vytiahne prezidentka veto?

Parlament schválil v stredu podvečer návrh zákona o zavedení takzvaného rodičovského dôchodku. Presadzoval ho minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: Martin Baumann/TASR Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: Martin Baumann/TASR

Okamžite sa strhla vlna kritiky, najmä z opozície. Pritom ide o návrh, ktorým sa zvyšujú dôchodky a znižuje sa diskriminácia rodičov s viacerými deťmi. Pre 80 percent rodičov sa dôchodky zvýšia viac, ale práve títo rodičia majú dnes dôchodky výrazne nižšie.

Návrh zákona o sociálnom poistení počíta s tým, že seniori v dôchodkovom veku by mohli od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. Možnosť odísť do predčasného dôchodku by zároveň mala byť po odpracovaní 40 rokov. Rodičovský bonus je idea, ktorú do verejného života vniesol Vladimír Palko, Milan Krajniak si ju osvojil, pripravil návrh a po dlhých obštrukciách zo strany SaS a Ministerstva financií návrh dnes úspešne presadil. Zákon podporilo 73 poslancov zo 133 prítomných. Proti bolo 24 a 36 sa zdržalo hlasovania.

Veľkou otázkou je, či sa tento zákon pokúsi vetovať Zuzana Čaputová. Na tento zákon sú viazané aj peniaze z Plánu obnovy, čo by veto skomplikovalo.

Štandard sa téme venuje dlhodobo, podľa prieskumu, ktorý bol urobený pre Štandard, tento návrh podporovala po jeho predložení väčšina voličov. Návrh garantuje každému dôchodcovi, ktorý má deti, ktoré pracujú a odvádzajú sociálne odvody na Slovensku, že získajú dodatočnú dávku vo výške 1,5 percenta z odvodov jeho detí. Pracujúce dieťa bude môcť poslať každému rodičovi 1,5 percenta z odvodov, pôvodný návrh predpokladal 2,5 percenta. Čím viac detí rodičia majú, a tie deti pracujú, tým viac si prilepšia. Rádovo však ide o desiatky eur mesačne.

Krajniak uviedol, že rodičovský bonus je spôsob, ako pomôcť viac ako 800-tisíc dôchodcom k vyššiemu dôchodku a „odstráneniu jednej z najväčších diskriminácií v sociálnom systéme“. Schválenie rodičovského bonusu predstavil ako jednu z požiadaviek, ktorými podmieňoval zotrvanie vo vláde. Tento prístup dnes slávil úspech. Ak by prezidentka schválený zákon vetovala, Krajniak by na prekonanie veta potreboval oproti dnešku získať ešte tri hlasy.


Ďalšie články