Kollár: Ak neprijmeme rozpočet, je to koniec vlády. Ku kupčeniu s hlasmi v parlamente nedochádza

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár tvrdí, že k žiadnemu kupčeniu s hlasmi v parlamente nedochádza. Povedal to v stredu v diskusnej relácii Plus 7 dní Karty na stôl.

Boris Kollár. Foto: TASR/Jaroslav Novák Boris Kollár. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Toto môžem vylúčiť. Za seba a za mojich poslancov v hnutí môžem hovoriť, že sa s nikým nedohadujeme a nič nevymieňame. Keď chcem podporu, idem aj za opozíciou,“ uviedol Kollár. Predseda hnutia dodal, že nemá problém o návrhoch rokovať s predsedom strany SaS Richardom Sulíkom či s predsedom Smeru Robertom Ficom.

„Keď idete požiadať o podporu, ale nič za to neponúkate a vysvetľujete, že je to dobrý návrh a pomôže to ľuďom a nie je to proti politike tej konkrétnej strany, tak vám to môžu bez problémov podporiť. Keď je to o podpore, neznamená to, že ste im za to niečo dali,“ dodal predseda Sme rodina.

Matovič sa v komunikácii nedokáže zmeniť

Na otázku, či by funkciu ministra financií namiesto politika nemal zastávať odborník alebo krízový manažér, Kollár odpovedal, že „je veľmi dôležité, keď sa politici obklopia dobrými spolupracovníkmi a odborníkmi. Štátny tajomník na ministerstve financií Marcel Klimek odborníkom je a je na správnom mieste“.

„V trojkoalícii som sa ocitol nechcene a nemám s tým čo urobiť,“ povedal Kollár. Ďalej uviedol, že nemôže za viac ako dvojročné hádky medzi predsedom strany Sulíkom a lídrom hnutia OĽaNO Igorom Matovičom.

Uviedol aj to, že Matovičov výrok o novinároch je neprípustný. Líder OĽaNO sa na adresu žurnalistov vyjadril, že sú „Hitlerovi novinári“. „Toto absolútne odmietam. Igor Matovič sa v komunikácii nedokáže zmeniť,“ dodal.

Dokedy bude Sme rodina držať vládu

Na otázku, či sa hnutie Sme rodina zúčastní na rokovaní o predčasných voľbách Kollár odpovedal „ja sa zúčastním na každom rokovaní, keď ma vyzve buď koaličný partner, alebo opozičná politická strana, ktorá je v parlamente. Nemám problém sa stretnúť a rozprávať sa o čomkoľvek“.

Predseda Sme rodina tvrdí, že nad predčasnými voľbami by uvažoval vtedy, keby súčasná vláda nevedela poskytovať ľuďom pomoc. „Ak bude vláda ochotná ísť až na hranu a zachráni ľuďom podniky a zamestnanie, tak tú vládu budem držať,“ doplnil.

„Plán A je prijať štátny rozpočet, ale iba hlupák nemyslí na to, že keď to neprejde,“ uviedol Kollár, „je to definitívny koniec tejto vlády.“

Boris Kollár tvrdí, že by do hnutia prijal kohokoľvek, kto sa rozhodne stáť na strane tejto vládnej koalície. Vysvetlil aj to, prečo sa rozhodol prijať poslankyňu Romanu Tabák do hnutia. „Treba si uvedomiť, že ak poslanec z vládnej koalície z akýchkoľvek dôvodov z jednej koaličnej strany odíde a mal by sa dostať na stranu opozície, tak by sme stratili hlas na tejto správnej strane,“ dodal. Kollár tento krok nazýva aj prezieravým riešením, ako si udržať poslancov v koalícii.

(sita)


Ďalšie články