Zlaté korunky ako dôkaz ruského mučenia? Ukrajinské ministerstvo obrany vraj zdieľalo hoax

Zlaté zuby údajne pochádzali z mučiarne v dedine Charkovskej oblasti. Miestny zubár však tvrdí, že sú z jeho zbierky.

Bez názvu Fotografie zdieľané ukrajinským ministerstvom obrany. Foto: Reprofoto/ Twitter-Defense of Ukraine

Ukrajinské ministerstvo obrany zdieľalo v utorok na Twitteri dve fotografie. Na jednej z nich vidieť plynovú masku vedľa obhorenej handry, ktorú údajne nasadili na hlavu obeti mučenia a následne ju zaživa pochovali. Druhá snímka ukazovala škatuľu plnú zlatých zubných koruniek.

Pod zábery ukrajinský silový rezort napísal: „Mučiareň v Pisky-Radkivski. Malý Osvienčim. Koľko ich ešte nájdeme na okupovanej Ukrajine?“

Fotky sa vzápätí stali virálne, na sociálnych sieťach ich šírili tisíce ľudí. Vplyvné médiá – napríklad britský Telegraph – písali, že zuby pochádzajú z ruských mučiarní na Ukrajine.

Keďže dedinu Pisky-Radkivski v Charkovskej oblasti, odkiaľ údajne boli oba hrozivé nálezy, pred pár dňami oslobodila ukrajinská armáda, reportéri nemeckého denníka Bild sa ju rozhodli navštíviť. Hoci novinári nedokázali zistiť, z akého miesta je plynová maska ​​na fotografii, miestni obyvatelia im potvrdili, že ruskí vojaci v dedine skutočne mučili Ukrajincov. Volanie o pomoc sa vraj ozývalo z rôznych budov a reportéri priniesli aj výpovede tých, ktorí fyzické týranie zo strany Rusov prežili.

Sú zo zbierky dlhoročného zubára

Nesedí však asociácia na druhej fotke. Nájdené zuby vraj nepatria mŕtvym alebo umučeným, ale pacientom miestneho zubára. „Tieto zuby vyzerajú ako tie z mojej zbierky, ktoré mi ukradli,“ povedal zubár Sergej, keď ho Bild konfrontoval s fotografiou ministerstva. „Som tu jediný zubár. Takže ak ich tu našli, musia byť moje,“ dodal.

Doktor si myslí, že Rusi ukradli zuby v domnienke, že sú skutočne zlaté. Časti chrupu sú však z nehrdzavejúcej ocele. Agresori ich vraj využívali aj na psychické týranie miestnych. „Obyvatelia v okolí mi hlásili, že Rusi ich zjavne použili na vystrašenie ľudí,“ uviedol Sergej.

Na otázku, či korunky mohli pochádzať od mŕtvych ľudí, zubár odpovedal: „Preboha, nie! Pochádzajú od ľudí, ktorých som roky liečil. Vybral som tie zuby, pretože boli zlé.“ Doktor ďalej uviedol, že na fotografii je len zlomok zubov, ktoré odstránil za svoju tridsaťročnú kariéru.

(est)


Ďalšie články