Raper Kanye West sa v Paríži objavil v tričku White Lives Matter. BLM nazval podvodom

Populárny černošský raper sa v Paríži objavil v provokatívnom tričku s nápisom White Lives Matter a hnutie Black Lives Matter označil za podvod. Podľa kritikov je to nechutné a nezodpovedné. West však zďaleka nie je jediným černošským odporcom organizácie, ktorá nabrala na sile po smrti Georgea Floyda.

Candace Owensová a Kanye West. Foto: Twitter Candace Owensová a Kanye West. Foto: Twitter

Americký raper Kanye West sa na svojej módnej prehliadke v Paríži objavil v čiernom tričku s nápisom White Lives Matter (Na životoch belochov záleží). Po jeho boku stála známa pravicová komentátorka Candace Owensová z konzervatívneho portálu Daily Wire, ktorá mala oblečené tričko s rovnakým nápisom, ale v bielej farbe.

Slogan White Lives Matter vznikol ako odpoveď na radikálne rasové hnutie Black Lives Matter (BLM), ktoré nabralo na sile po smrti Afroameričana Georgea Floyda. Ten skonal po neprimeranom zákroku belošského policajta Dereka Chauvina v Minneapolise v máji roku 2020.

Pri obrane svojho outfitu v príbehoch na Instagrame West uviedol, že hnutie Black Lives Matter bolo „podvod“ a vraj to vie každý.

Aj keď niektoré Westove piesne z minulosti vrhajú svetlo na zlé zaobchádzanie s černochmi, v posledných rokoch sa dostal pod paľbu pre niektoré svoje výroky. Počas rozhovoru v roku 2018 povedal, že otroctvo bolo „voľbou“. V roku 2018 sa dostal na titulky aj za to, že sa niekoľkokrát stretol s vtedajším prezidentom Donaldom Trumpom a nosil čiapku s jeho sloganom Make America Great Again (Spravme Ameriku znovu veľkou).

Pripomeňme, že transparent s nápisom White Lives Matter sa v roku 2020 napríklad objavil aj na futbalovom zápase medzi Slovanom Bratislava a MFK Zemplín Michalovce. Na tribúne ho rozprestreli ultras z hlavného mesta. Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu za to udelila fortunaligovému mužstvu pokutu 3-tisíc eur.

Nechutné a nebezpečné

Mnoho aktivistov Westovo oblečenie a komentáre odsúdilo. Marc Lamont Hill, publicista a profesor, na Twitteri skonštatoval, že Westovo „rozhodnutie nosiť tričko s názvom White Lives Matter je nechutné, nebezpečné a nezodpovedné“.

Profesorka a politická komentátorka Wendy Osefová zasa podľa CBS News povedala, že to, čo West robí, „nie je len intelektuálne nečestné, ale je to aj nezodpovedné a hranične nebezpečné“.

Sám vojak v poli? Ani nie

West a Owensová zďaleka nie sú jedinými černochmi, ktorí sa kontroverznému hnutiu Black Lives Matter a atmosfére, ktorú vytvorilo, obrátili chrbtom.

Ako informoval Štandard, africký futbalista z britského klubu Chrystal Palace Wilfried Zaha si pred vlaňajším zápasom odmietol pokľaknúť na znak sympatie k nemu. Toto gesto totiž považoval za ponižujúce a navrhol, aby sa energia smerovala inde.

Jason Riley z Manhattanského inštitútu pri nedávnej bilancii uviedol, že toho hnutie sa „príliš zameriava“ na políciu a neberie do úvahy skutočnosť, že „97 až 98 percent [vrážd černochov] vôbec nezahŕňa políciu“.

Podobne skeptická ako Riley je k pozitívnemu vplyvu BLM aj Carol Swainová, emeritná profesorka politických vied a práva na Vanderbiltovej univerzite. Tá pre Fox News povedala, že „inteligentný pozorovateľ by ťažko identifikoval akúkoľvek oblasť v americkej spoločnosti, kde by aktivizmus BLM prospel černošskej komunite“.

Jason Riley. Foto: YouTube

Spory o BLM

Pripomeňme, že BLM založili v roku 2013 tri americké černošské aktivistky: Patrisse Cullorsová, Alicia Garzaová a Opal Tometiová. Počiatky sa spájajú s hashtagom na sociálnych sieťach #BlackLivesMatter po oslobodení hispánca Georgea Zimmermana v prípade zastrelenia 17-ročného Trayvona Martina. Skandovanie slov Black Lives Matter sa neskôr ozvalo na protestoch po zabití Michaela Browna v Missouri v roku 2014 za účasti polície a pokračovali aj v nasledujúcom roku po smrti Freddieho Graya v Baltimore.

Podľa zástancov hnutia je Black Lives Matter (BLM) najdôležitejšou platformou v boji proti údajnému systematickému rasizmu a policajnému násiliu na černochoch v Spojených štátoch a v západnom svete ako takom. Vyzdvihujú nielen jeho snahu pomenovať údajné problémy, ale aj schopnosť podnikať priame akcie rôzneho charakteru.

Kritici naopak zdôrazňujú, že argumenty BLM sú vo veľkej miere postavené na preukázateľných lžiach. Prekáža im tiež novodobá cenzúra či prílišný radikalizmus, ktorý pri demonštráciách dospel do početných strát na životoch, zdraví a majetku, ktoré lámu rekordy v histórii poisťovníctva. Problémom sú podľa nich aj marxistické korene hnutia. Cullorsová tvrdí o sebe a o Alicii Garzaovej, že sú vyškolenými marxistkami. Navyše prízvukuje, že okrem Marxa uznáva aj Vladimíra Iľjiča Lenina a Mao Ce-tunga, ktorý je zodpovedný za smrť miliónov až desiatok miliónov ľudí v Číne.

Patrisse Cullorsová v roku 2015. Foto: WIkipédia

Ďalšie články