Zelenskyj: NATO by malo preventívne udrieť na Rusko, aby nemohlo použiť jadrové zbrane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že NATO by malo preventívne udrieť na Rusko, aby mu „zabránilo možnosti použitia jadrových zbraní“. Nespresnil, či hovoril o preventívnom jadrovom údere alebo o použití konvenčných zbraní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vedie zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) v súvislosti s plánovanou anexiou štyroch oblastí na východe a juhu krajiny Ruskom, v Kyjeve 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

„Čo by malo NATO urobiť? Znemožniť použitie jadrových zbraní Ruskom. Najdôležitejšie však je, a tu sa opäť obraciam na medzinárodné spoločenstvo, ako to bolo pred 24. februárom: preventívne údery, aby vedeli, čo sa stane, ak použijú jadrové zbrane. A nie naopak, čakať, kým Rusko zaútočí, a potom povedať: ‚Ach, teraz si spravil toto a teraz dostaneš toto,‘“ povedal Zelenskyj vo videorozhovore s austrálskym think tankom Lowy Institute.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil Zelenského vyjadrenie za „výzvu na začatie svetovej vojny s nepredvídateľnými a obludnými následkami“. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová zase vyhlásila, že „Západ podnecuje jadrovú vojnu“ a Zelenského nazvala „monštrom, v rukách ktorého môže byť zničený svet“.

Zelenského tlačový tajomník Serhij Nikiforov tvrdí, že ukrajinský prezident v skutočnosti nevyzval na jadrový útok na Ruskú federáciu. „Prezident hovoril o období pred 24. februárom. Vtedy mali byť použité preventívne opatrenia, aby sa zabránilo Rusku rozpútať vojnu. Pripomínam, že jediné, o čom sa vtedy hovorilo, boli preventívne sankcie,“ povedal Nikiforov.

https://standard.sk/258001/ruski-generali-by-nedovolili-putinovi-odpalit-jadrovu-zbran-povedali-by-nie-tvrdi-general-sedivy/

Zelenskyj v minulosti navrhoval zriadenie bezletovej zóny, na základe ktorej by NATO zabránilo ruským vzdušným silám lietať nad Ukrajinou. Pre obavy z rozpútania tretej svetovej vojny však Aliancia požiadavku Kyjeva odmietla.

Obavy z jadrového útoku Ruska na Ukrajinu vyvolali slová Vladimira Putina o obrane územia Ruska, ktoré podľa Kremľa od októbra zahrňuje aj štyri anektované oblasti Ukrajiny. Ruský prezident konštatoval, že na obranu svojej teritoriálnej integrity Rusko použije všetky prostriedky vrátane jadrových.

USA podľa BBC celkovo disponuje 5 428 taktickými a strategickými hlavicami, Rusko ich má v súčte 5 977.

Predikcie jadrového konfliktu medzi USA a Ruskom predpokladajú stovky miliónov mŕtvych. Jedna z posledných, ktorú vypracovali vedci z Princetonskej univerzity, hovorí o tom, v Európe, Ázii a USA by len počas prvých hodín konfliktu zahynulo približne 90 miliónov ľudí. 

https://standard.sk/254168/eskalacia-vojny-moze-byt-otazkou-dni-ako-sa-delia-jadrove-zbrane-o-ktorych-pocut-coraz-viac/

Ďalšie články