Zomrel svetoznámy exorcista Elias Vella. Kňaz, ktorý zásadne ovplyvnil pútnické miesto Butkov

Františkánsky rád na Malte oznámil smrť svojho člena, známeho exorcistu pátra Eliasa Vellu, ktorý zomrel v pondelok 10. októbra 2022 vo veku 81 rokov.

Elias Vella. Foto: Wikipedia Elias Vella. Foto: Wikipedia

Páter Elias Vella sa narodil 28. 2. 1941 v Saint Paul’s Bay na Malte. Štúdium teológie a katechetiky absolvoval na Lateránskej univerzite v Ríme. Kňazské svätenia prijal po promócii v roku 1964. V rokoch 1980 – 1986 bol provinciálnym predstaveným františkánov minoritov na Malte, v rokoch 1986 – 1993 arcibiskupským delegátom pre rehoľný život na Malte, od roku 1993 pôsobil vo svojej diecéze ako hlavný exorcista a prezident diecéznej komisie pre okultizmus a satanizmus. Najmä vďaka tejto svojej službe sa stal celosvetovo známym.

Takmer štvrťstoročie prednášal dogmatickú a pastorálnu teológiu na Národnom inštitúte pre cirkevné a rehoľné štúdiá, kde neskôr pôsobil ako sekretár, rektor a prezident.

Okrem úlohy exorcistu bol páter Elias Vella aj žiadaným exercitátorom v mnohých krajinách sveta, pričom sa venoval populárnej téme vnútorného uzdravovania a službe oslobodzovania od zlého ducha.

Kňaz Elias Vella zásadným spôsobom ovplyvnil aj vznik a podobu pútnického miesta na hore Butkov neďaleko Ladiec na Považí. Toto miesto na vrchu kameňolomu, Vella duchovne prepojil s Jánom Pavlom II., ktorého relikvia sa tam spolu s ďalšími nachádza. Butkov zaujal aj pápeža Františka, nazval ho príkladom novej evanjelizácie. Treba povedať, že vznikol vďaka štedrej podpore Antona Barcíka, ktorý stojí na čele cementární Ladce. Z vrcholu tohto najmladšieho pútnického miesta na Slovensku je nielen pekný výhľad, Butkov je hojne navštevovaný pútnikmi aj turistami. Bez kňaza Vellu by tomu tak nebolo.

Elias Vella je autorom mnohých kníh v maltčine, angličtine, taliančine, portugalčine; len v slovenskom a českom jazyku vyšlo od roku 1994 dvadsať Vellových kníh. Často sa objavoval v médiách, kde sa nezriedka delil so svojimi myšlienkami i zaujímavými skúsenosťami z vykonaných exorcizmov.

Na pátrovi Vellovi mnohí obdivovali jeho priamočiarosť i úprimnosť jeho viery. Počas svojich zahraničných ciest často navštevoval aj Slovensko, kde ako exercitátor viedol mnohé duchovné cvičenia. V ich rámci svojich poslucháčov povzbudzoval aj vlastnou skúsenosťou svojho obrátenia, ktorú paradoxne zažil až po pätnástich rokoch svojej kňazskej dráhy.

Tento dôležitý moment, ktorý určil smer jeho ďalšej cesty, sa odohral v Dubline v roku 1978. Neskôr svoju skúsenosť opísal slovami: „Bol som taký ohromený, že som sa nezmohol na žiadnu odpoveď. Kľakol som si, tí kňazi ma obkolesili a začali sa modliť za moje obrátenie. Neviem, čo sa stalo, ale spomínam si, že som sa rozplakal a pocítil som, ako v mojom srdci niečo povolilo.“

Tento zážitok dal jeho životu nový smer. Z profesora dogmatickej teológie, ktorý svojich študentov učil, že diabol ako osoba nejestvuje, sa stal odhodlaný a úspešný bojovník proti nemu. Ako sám dodáva: „Služba exorcistu je pre môj život veľmi prínosná, pretože som vďaka nej bližšie k Bohu. Ak človek bojuje so Zlým, vidí zároveň Božiu moc a lásku. Čím viac kráča v blate, tým viac túži byť čistým.“

Páter Elias Vella po sebe zanechal veľa silných odkazov, úvah a životných skúseností, ktoré budú rezonovať ešte dlho. Niekedy dobre padne aj takéto úprimné vyznanie: „Nič mi teda nechýba, no súčasne nič nevlastním. Nie som však bezdomovec, ale Boží syn.“


Ďalšie články