Biden: Hrozba jadrového armagedonu je najvyššia od čias Kubánskej krízy

Americký prezident Joe Biden varoval, že hrozba jadrového armagedonu je na najvyššej úrovni od Kubánskej raketovej krízy v roku 1962.

Joe Biden. Foto: TASR/AP Joe Biden. Foto: TASR/AP

Povedal to v súvislosti s vyjadreniami ruských predstaviteľov, ktorí po veľkých neúspechoch v invázii na Ukrajinu hovoria o možnom použití taktických jadrových zbraní. Biden na podujatí Demokratického výboru pre senátorskú kampaň povedal, že ruského prezidenta Vladimíra Putina celkom dobre pozná a „nežartoval, keď hovoril o použití taktických jadrových zbraní alebo biologických či chemických zbraní“.

„Nečelili sme možnosti armagedonu od Kennedyho a Kubánskej raketovej krízy,“ vyhlásil Biden. Zároveň naznačil, že hrozba zo strany Putina je skutočná, „pretože jeho armáda – dá sa povedať – výrazne slabo funguje“. Americký prezident okrem iného spochybnil ruskú jadrovú doktrínu a varoval, že použitie taktickej zbrane s nižšou účinnosťou by sa mohlo rýchlo vymknúť kontrole a viesť ku globálnej deštrukcii.

Biden uznal, že sa snaží zistiť, ako Putin nájde cestu von z konfliktu na Ukrajine. „Kde nájde cestu von? Kde sa ocitne v pozícii, že nielenže nestratí tvár, ale nestratí významnú moc v rámci Ruska?“ povedal.

Americkí predstavitelia mesiace varujú pred tým, že by mohlo Rusko na Ukrajine použiť zbrane hromadného ničenia.

(sita)


Ďalšie články