Sochy na Veľkonočnom ostrove poškodil prírodný požiar

Niekoľko monumentálnych sôch na Veľkonočnom ostrove poškodil prírodný požiar, pričom niektoré z nich sú už neopraviteľné. S odvolaním sa na čilské úrady o tom v piatok informovala spravodajská stanica BBC News.

Sochy na Veľkonočnom ostrove. Foto: Flickr.com Sochy na Veľkonočnom ostrove. Foto: Flickr.com

Na Veľkonočnom ostrove – patriacom Čile – sa nachádza takmer tisíc týchto megalitov známych ako moai. Majú nadrozmerné hlavy a zvyčajnú výšku štyri metre nad úrovňou zeme. Zhotovili ich pred vyše 500 rokmi Polynézania, ktorí svoj ostrov nazývali Rapa Nui. Sochy sú otočené smerom do vnútrozemia.
Požiar vypukol v pondelok a zasiahol už takmer 60 hektárov, uviedlo čilské ministerstvo kultúry. Požiar bol založený úmyselne a je sústredený okolo sopky Rano Raraku. Presný počet poškodených sôch nebol bezprostredne známy.

Starosta ostrova Pedro Edmunds uviedol: „Škody spôsobené požiarom sa nedajú napraviť.“ Ariki Tepano, riaditeľ domorodého spoločenstva Ma’u Henua, ktoré dohliada na Národný park Rapa Nui, dodal: „Sochy moai sú úplne spálené. Bude to mať nedozerné následky.“

Veľkonočný ostrov sa nachádza 3 500 kilometrov západne od pobrežia Čile. Ostrov je momentálne pre turistov uzatvorený; experti zisťujú rozsah škôd na tamojších pamiatkach. Ostrov je od roku 1995 lokalitou Svetového dedičstva UNESCO.

(tasr)


Ďalšie články