Trussová a Macron oznámili plány na spoluprácu. Krajiny začnú "novú fázu" vo vzťahoch po brexite

Britská premiérka Liz Trussová a francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámili plány na spoluprácu. Macron vyjadril presvedčenie, že tieto dve krajiny začnú "novú fázu" vo vzťahoch po brexite. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky stanice BBC.

Britská premiérka Liz Trussová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP Britská premiérka Liz Trussová a francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo a Francúzsko sa dohodli na posilnení spolupráce s cieľom ukončiť príchody migrantov na malých člnoch cez Lamanšský prieliv a oznámili summit na rok 2023. „Máme hodnoty a históriu, preto som šťastný, že sa znovu stretneme,“ dodal prezident Macron.

Obe krajiny riešia v posledných rokoch viacero tém vrátane prílevu migrantov cez Lamanšský prieliv, dohodu o vojenskej spolupráci medzi Spojeným kráľovstvom, USA a Austráliou a pobrexitové opatrenia v Severnom Írsku.

Trussová Macrona označila za „priateľa“. V premiérskom kresle je len od septembra na základe výsledkov volieb nového lídra Konzervatívnej strany. Počas kampane sa odmietala vyjadriť, či je Macron „priateľ alebo nepriateľ“, píše BBC.

(tasr)


Ďalšie články