Heger: Je dôležité pomôcť Maďarsku posilniť kontroly na hraniciach

Predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR/AP Predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR/AP

Je dôležité, aby sme pomohli Maďarsku posilniť kontroly na vonkajších schengenských hraniciach. Ak sa ľudia zo Sýrie či Afganistanu dostanú do EÚ, readmisné požiadavky nedávajú zmysel, pretože v týchto krajinách je vojnový konflikt. Uviedol to predseda vlády Eduard Heger v reakcii na otázku spravodajkyne TASR pred začiatkom neformálneho summitu Európskej rady na Pražskom hrade.

„Vieme, že pri tejto migrácii je riešenie na maďarsko-srbských hraniciach, teda na vonkajších schengenských hraniciach, ak to mám povedať úplne presne,“ uviedol Heger. Sýria a Afganistan sú definované ako krajiny, ktoré majú vojnový konflikt, a preto tam nie je možné repatriovať utečencov, spresnil premiér. „Preto je dôležité zabezpečiť tú vonkajšiu hranicu,“ dodal.


Hoci sa vo štvrtok stretol aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, nehovorili spolu o migračnej kríze. „Uvidíme, či sa dostaneme aj k tomuto,“ odpovedal slovenský premiér na otázku, či budú o utečeneckej kríze hovoriť na piatkovom stretnutí 27 lídrov EÚ.

(tasr)


Ďalšie články