Kultúrne tipy: Filmový festival Pocity, výstava sochára Jankoviča a inscenácia o známom klaviristovi

Prehľad kultúrnych podujatí, filmov a divadelných predstavení, ktoré sa oplatí vidieť.

1663079826_abc_5326-1606 Foto: Braňo Konečný/novascena.sk

Festival Pocity

V Prešove odštartoval vo štvrtok 13. ročník filmového festivalu Pocity, ktorý potrvá do stredy 12. októbra. Organizátori otvorili program krátkymi filmami z Ukrajiny.

Na nasledujúce dni je pripravených viacero filmov, niektoré bude sprevádzať diskusia. Tá sa uskutoční aj po filme Odpočítavanie, posledný film Ivana Palúcha. Snímka, ktorej režisérom je hercov syn Martin Palúch, je zostavená z Palúchových filmových ukážok. Festival Pocity myslel aj na deti a pripravil pre ne dva bloky. V prvom premietne v sobotu holandský animovaný filmy Kvik s českou krátkometrážnou snímkou Zuza v záhradách. V nedeľu to bude zasa nový slovensko-česko-belgický animák Tvojazem.


Foto: Galéria 19

Výstava Všetko je v hlave – Jozef Jankovič

Galéria 19 pripravila novú výstavu s názvom Všetko je v hlave situovanú k nedožitým 85. narodeninám Jozefa Jankoviča. Podujatie potrvá do 11. novembra.

Jankovič patrí medzi najvýznamnejších sochárov 20. storočia. Je autorom mnohých, najmä monumentálnych figurálnych reliéfov a plastík vo verejnom priestore. Kurátorkou výstavy je Katarína Bajcurová.


Podozrivá

Detektív Hae-joon stojí pred novým vyšetrovaním, ktoré má vyriešiť. Jeho nový prípad je záhadná smrť muža, ktorý spadol zo skaly. Vyšetruje sa, či ide o samovraždu, alebo obeti k úmrtiu niekto pomohol. Hlavnou podozrivou je manželka mřtveho, ktorá po smrti manžela vôbec nevyzerá zničene. A navyše po krátkom čase vzniká medzi ňou a detektívom isté puto.

Foto: Elde Ningures/FB

Otázkou však je, či je puto skutočné, alebo to Seo-rae iba hrá, aby sa vyhla trestu a zmiatla detektíva Hae-joona. Snímku nájdete vo všetkých slovenských kinách, premietať ju budú aj na prešovskom festivale Pocity.


Foto: novascena.sk

Tisícdeväťsto

Novecento je meno legendárneho pianistu, ktorý takmer celý svoj život prežil na lodi. Bola preňho domovom a nechcel ju opustiť, no vo svojej mysli prešiel viacero zaujímavých miest, ochutnal kuchyňu rôznych krajín. V predstavení hrá len jeden herec Ján Cibula. Režisérom inscenácie je Matúš Bachynca. Aj týmto počinom dáva Nová scéna priestor novým talentom. Inscenácia s názvom Tisícdeväťsto sa bude hrať 11 a 12. októbra a tiež 8. a 9. novembra v štúdiu Olympia na Novej scéne.


Ďalšie články