Dnes sa rozhodne, či budeme mať na Slovensku šampionát v hokeji

Miroslav Šatan tlaèová konferencia

Tento týždeň sa Slovensko môže stať spoluorganizátorom hokejových majstrovstiev sveta. Prevzalo by tak časť turnaja, ktorú Medzinárodná federácia ľadového hokeja odobrala Bielorusku. V hre o druhú polovicu šampionátu je Dánsko i Lotyšsko. Hosťujúca Bratislava by vedela v istých ohľadoch ponúknuť ideálnejšie podmienky.

Po tom, ako sa Medzinárodná federácia ľadového hokeja (IIHF) rozhodla odobrať časť majstrovstiev sveta Bielorusku (dôvodom boli obavy o bezpečnosť účastníkov), ostali pre nadchádzajúci šampionát tri možnosti uskutočnenia.

Prvou je ponechanie celého turnaja pôvodnému spoluorganizátorovi Lotyšsku, druhou nahradenie Bieloruska Dánskom, ktoré navrhlo pomoc ešte pred odobratím, a treťou uskutočniť bieloruskú časť na Slovensku. V ani jednom prípade by krajina nemala prerobiť na pomoci, IIHF avizovala, že náklady na šampionát preplatí. Rozhodnutie by malo padnúť po zasadnutí Rady IIHF, ktoré je naplánované na dnes 26. a stredu 27. januára.

Lotyšsko má problém s infraštruktúrou

Lotyšsku sa po odobratí šampionátu Bielorusku naskytla možnosť usporiadať turnaj samostatne. Zápasy skupiny B, zloženej z výberov Kanady, Fínska, Spojených štátov, Nemecka, Nórska, Talianska, Kazachstanu a domáceho výberu, majú stopercentne garantované. O možnosť hostiť skupinu A vrátane slovenského tímu sa uchádza spoločne s Dánskom a Slovenskom.

„Konečné rozhodnutie je na Rade IIHF. Zatiaľ by som netvrdil, že misky váh sú naklonené v prospech ktorejkoľvek strany. IIHF bude brať do úvahy aj finančné hľadisko. V tomto ohľade nedisponujem informáciami, koľko prostriedkov je federácia ochotná minúť,“ uviedol Aigars Kalvītis prezident Lotyšskej hokejovej federácie (LHF) pre denník Diena.

„Celý šampionát má na jednom mieste niekoľko výhod. Počas pandémie by mohla v okolí Arény Riga vzniknúť bublina. Jedna skupina majstrovstiev by sa odohrávala v aréne, druhá v prestavanom Olympijskom športovom centre v Rige,“ objasnil viceprezident LHF Viesturs Koziols.

Problémom bude druhá hala

Aréna Riga, v ktorej sa už konali majstrovstvá sveta v roku 2006, je jediná, ktorá spĺňa štandardy a podmienky IIHF. Olympijské športové centrum deklarovalo ešte v novembri minulého roku, že by dokázalo do štyroch mesiacov vybudovať vhodnú ľadovú plochu. Okrem otázky dodatočných nákladov na organizáciu, je teda potenciálnym problémom zabezpečenie ďalšieho priestoru.

Poštová známka k MS v hokeji v roku 2019. Foto: Dano Veselský/TASR

Lotyšsko nie je zatiaľ celkom zjednotené ani vo výbere miesta pre druhú skupinu. Podľa námestníka parlamentu Mārtiņša Bondarsa by šancu malo dostať Olympijské centrum v Rezneke. Považuje to za vhodnejšiu alternatívu ako organizovať celý šampionát v hlavnom meste, aj z dôvodov investícií, ktoré boli vynaložené na vybudovanie multišportového komplexu na východe krajiny. Taktiež argumentuje, že finančne, skrz dane, prispela na turnaj celá krajina, nielen Riga. Svoje návrhy uviedol denníku Diena.

Otázne je taktiež, či by uvedené multišportové centrá dokázali zabezpečiť kvalitný ľad a splniť podmienky federácie. Jednoduché by nebolo ani vytvorenie bubliny na tri týždne približne pre 1 200 účastníkov, pozostávajúcich z hokejových výprav, rozhodcov, zástupcov médií, technického personálu či hokejových skautov.

Dánsko a Slovensko podávajú pomocnú ruku, ich haly sú overené

Ešte pred odobratím turnaja Bielorusku pohotovo zareagovalo Dánsko, ktoré ponúklo IIHF zorganizovať časť turnaja. Dôvodom bola obava zo zrušenia šampionátu, tak ako to bolo v roku 2020 vo Švajčiarsku pre pandémiu koronavírusu.

„Musí existovať plán B. Dánsko môže čerpať z dobrých skúseností z nedávneho finále Majstrovstiev Európy v hádzanej. Očakávame, že Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa budú hrať tiež v „bubline“. Nie je to o tom, že chceme majstrovstvá sveta v Dánsku. Chceme pomôcť svetovému hokeju alternatívou k zrušenému turnaju majstrovstiev sveta,“ objasnil ponuku predseda Dánskej únie ľadového hokeja (DIU) Henrik Bach Nielsen pre oficiálny web DIU.

Okrem skúseností s organizovaním športových udalostí v bubline majú potrebné predpoklady na zabezpečenie hokejového šampionátu. Posledné majstrovstvá sa konali v Dánsku v roku 2018, jedným z miest konania bol Herning, ktorý sa o šampionát uchádza aj teraz. Zápasy by sa v takom prípade odohrali vo viacúčelovej športovej hale Jyske Bank Boxen. V blízkosti je taktiež k dispozícii hotel, ktorý by mohol slúžiť pre vytvorenie bubliny pre hráčov.

Slovensko by bolo zlatou strednou cestou

Pomocnú ruku podalo taktiež Slovensko, ktoré ponúka ako dejisko skupiny A Bratislavu.

„Chceli sme ukázať hokejovému svetu, že vieme a chceme pomôcť v krízovej situácii. Urobíme všetko pre to, aby sme radu IIHF presvedčili, že Slovensko je to správne miesto na organizáciu svetového šampionátu. Máme za sebou už aj niekoľko debát s predstaviteľmi vlády, ktorí nám vyjadrili podporu,“ uviedol pre web hockeyslovakia.sk prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.

„Radi by sme zdôraznili, že zatiaľ nie je nič isté. Rozhodovať bude Rada IIHF,“ dodal.

Foto: TASR/AP

Hoci niektoré krajiny preferujú možnosť ponechať celý šampionát Lotyšsku, ostáva otázkou, či krajina dokáže pripraviť dostatočné podmienky spĺňajúce kvality svetového šampionátu. Problém by mohol vzniknúť pri výbere vhodnej haly pre skupinu A, či vytvorenie trojtýždňovej bubliny pre viac ako tisíc účastníkov.

V tomto smere by mohol pomôcť odľahčiť situáciu spoluorganizátor. Dánsko aj Slovensko sú vhodnými adeptami, obe krajiny organizovali posledné dva šampionáty. Ich štadióny spĺňajú potrebné štandardy, v blízkosti sa navyše nachádzajú hotely vhodné na vytvorenie bubliny pre reprezentačné výbery. V otázke prenájmu haly IIHF by mohla mať mierne navrch práve Bratislava a všeobecne by vyšla federáciu o čosi lacnejšie.


Ďalšie články