Minister Karas rázne vstúpil do debaty o paragrafe 363. Je to pre neho zástupná diskusia. Odkladá aj štart súdnej mapy, je nepripravená

Nový minister spravodlivosti dnes fakticky ukončil naťahujúcu sa diskusiu o zmene paragrafu 363. Ten sa podľa neho nezneužíva, priority pre svoje pôsobenie vidí inde.

Viliam Karas. Foto: Matúš Zajac Viliam Karas. Foto: Matúš Zajac

Minister Karas vníma potrebu korigovať návrh trestného poriadku, ktorý je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ako problém, ktorý vyžaduje nápravu, vníma najmä to, že návrh mierne vychyľuje rovnováhu v prospech štátu, respektíve jeho mocenských zložiek. Oceňuje však, že skracuje a zjednodušuje prípravné konanie, čo má zabrániť obštrukciám.

Ešte zaujímavejšie je, ako rázne minister spravodlivosti odmietol niektoré debaty, v ktorých sa slovenská politika víri už dlhé mesiace. Najmä diskusiu o paragrafe 363.

Paragraf 363, ktorý dáva právomoc generálnemu prokurátorovi zrušiť v prípravnom konaní právoplatné rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní, je podľa Karasa namieste. Ako sa vyjadril, prínos rozhodnutí generálneho prokurátora pre dodržiavanie zákonnosti v trestnom konaní je jednoznačne väčší ako prípadné nedostatky v tomto smere.

Minister spravodlivosti odmietol aj ďalšiu často opakovanú námietku. K systémovému zlyhaniu pri jeho aplikácii podľa Karasa nedochádza. Ak sa však nájde odborne kvalitné riešenie, je otvorený zmene tohto ustanovenia. V konečnom dôsledku o zmene rozhodne politická vôľa. Vyhlásil, že nebude trvať na zmene paragrafu, ale nebude jeho úpravu ani blokovať. Zmena paragrafu 363, ako sa viackrát ukázalo, nemá zhodu vo vládnej koalícii.

Karas si myslí, že je oveľa viac vecí, ktoré treba zlepšiť a nemá zmysel venovať priveľa energie veci, ktorá je politicky nepriechodná. Vec je však stále otvorená. Zdôraznil, že ju netreba vnímať izolovane, pretože prípadná úprava tohto paragrafu predpokladá komplexné prepracovanie systému opravných prostriedkov.

Spor o paragraf 363 považuje minister spravodlivosti za zástupnú diskusiu. Význam paragrafu vidí jednoznačne v nastolení zákonnosti v trestnom konaní.

Na Slovensku je podľa ministra Karasa veľa iných tém, ktoré môžu zlepšiť trestnú politiku štátu a spravodlivosť. Spor okolo paragrafu 363 spôsobil zmarenie veľkého množstva energie, ktorú bolo možné využiť inde. Ako príklad uviedol problematiku úpravy trestných sadzieb či výraznejšieho využívania alternatívnych trestov.

Druhá vec, kde sa Karas odlíšil od svojej predchodkyne, je zavedenie súdnej mapy. Reforma, ktorá bola od začiatku poznačená množstvom kompromisov a rýchlych krokov, nie je podľa ministra pripravená na aplikovanie. Zaviedla by viac chaosu, preto rozhodol o jej odklade, mala by sa realizovať od júna budúceho roku.

Ministerstvo sa k téme vyjadrilo tak, že „vytvorenie dodatočného časového priestoru je nevyhnutné na lepšiu prípravu celej reformy a zníženie rizík, ktoré by inak mohli ohroziť dobré ciele reformy.“

Karas tým fakticky kritizuje stav reformy, ako mu ju zanechala ministerka Kolíková. „Súčasný stav personálnych a organizačno-technických príprav objektívne nie je v takom stave, aby sme reformu mohli s čistým svedomím spustiť od januára,“ vyhlásil minister.


Ďalšie články