Doprava na Krymskom moste sa vraj čiastočne obnovila

AKTUALIZOVANÉ Kremľom dosadený šéf krymskej správy Sergej Aksionov na Telegrame informoval, že automobilová aj železničná doprava cez Krymský most sa obnovila.

Obnovená premávka cez Krymský most. Foto: Reprofoto/ Twitter - AZ Obnovená premávka cez Krymský most. Foto: Reprofoto/ Twitter - AZ

Zábery mosta zverejnené na sociálnych sieťach ukazovali v sobotu ráno horiaci vlak, z ktorého stúpal čierny dym. Svedkovia hovorili o explózii okolo 6.00 h miestneho času (5.00 h stredoeurópskeho letného času), ktorú bolo počuť do vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Železničná aj cestná premávka boli po výbuchu úplne uzatvorené. Ruské ministerstvo dopravy po uhasení požiaru informovalo, že železničná doprava sa obnoví o 20.00 h miestneho času (19.00 h stredoeurópskeho letného času), uviedla tlačová agentúra Interfax. Časový limit mala ruská strana dodržať.

Doprava sa obnovila

Kremľom dosadený šéf krymskej správy Sergej Aksionov na Telegrame informoval, že automobilová aj železničná doprava cez Krymský most sa obnovila. Most môžu zatiaľ údajne využívať iba vodiči osobných automobilov a autobusov. Kamióny budú musieť použiť trajekty, ktoré by sa mali spustiť ešte v sobotu večer, uviedla RIA Novosti s odkazom na Aksionova.

„Trajekty sú doslova pripravené. O 20:00 (19:00 SEČ) začne nakládka prvých ťažkých vozidiel, ktoré budú prevezené,“ povedal Aksionov zástupca Oleg Krjučkov. Funguje aj lodná doprava popod most, lebo mostné oblúky nie sú poškodené. Ruské lode tak nezostali zakliesnené v Azovskom mori.

Podľa agentúry je cestná časť mostu prejazdná v oboch smeroch. Na jednom z dvoch pruhov, ktorý ostal po výbuchu neporušený, prúdia vozidlá raz z jedného, raz z opačného smeru. Všetky autá musia pred prejazdom prejsť policajnou kontrolou.

Prevádzku vraj pomaly obnovuje aj železničná doprava. „Už sa objavili správy, že železničná premávka bude obnovená. Do jedného dňa sa vlaky vrátia k svojmu obvyklému cestovnému poriadku,“ upresnil Krjučkov. Spoločnosť Grand Service Express, ktorá prevádzkuje dopravu medzi Moskvou anektovaným ukrajinským Krymom a Ruskom, uviedla, že z polostrova vyrazili podvečer dva vlaky a smerujú do Moskvy a Petrohradu.

Obnovu železničnej dopravy potvrdila aj tlačová agentúra AP. Podľa nej sa z krymských miest Sevastopol a Simferopol pohli dva vlaky a smerovali k poškodenému mostu.

Na prepravu cestujúcich by mali ešte v sobotu spustiť lode s kapacitou sto osôb.

Symbolický, vojenský aj politický význam

Krymský most je spojnica Ruska cez Kerčský prieliv s polostrovom Krym. Ide o dvojitý most určený pre cestnú a železničnú dopravu. Pre ukrajinskú blokádu Krymu po jeho anexii Ruskom bola stavba pre Moskvu mimoriadne dôležitá a označuje ju za „stavbu storočia“. Na otvorení mosta sa zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin.

„V rôznych historických epochách, dokonca už za cára, ľudia snívali o postavení takého mosta. A hľa, napokon vďaka vašej práci a talentu sa tento projekt, tento zázrak uskutočnil,“ povedal pri otváraní Putin.

Rusi cez most prepravovali vojenské jednotky na južný front, kde v súčasnosti Kyjev vedie úspešnú protiofenzívu. V minulosti sa viacerí ukrajinskí predstavitelia vyjadrili, že most treba zničiť. Moskva zdôraznila, že útok na tento most by bol jasným prekročením „červenej línie“, a v takom prípade pohrozila údermi na veliteľské centrály v Kyjeve.

Ukrajinskí predstavitelia reagujú na výbuch na Kerčskom moste

Dôvod požiaru je zatiaľ neznámy. „O príčinách a následkoch je príliš skoro hovoriť. Prebiehajú práce na uhasení požiaru,“ napísal ráno podľa ruskej agentúry TASS na sociálnej sieti Telegram poradca šéfa správy anektovaného polostrova Oleg Krjučkov.

Špekuluje sa o zásahu rakety alebo o sabotáži so strany špeciálnych ukrajinských jednotiek. Poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak po výbuchu na sociálnej sieti napísal: „Krym, most, začiatok. Všetko nelegálne musí byť zničené a všetko ukradnuté vrátené Ukrajine. Všetko okupované Ruskom musí byť vyhnané.“ Priamo k útoku sa však Ukrajina neprihlásila.

Predstaviteľ strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil sobotňajší výbuch na Kerčskom moste za dôsledok ruskej anexie Krymu a snáh integrovať polostrov s ruskou pevninou. Podobne ako ďalší ukrajinskí činitelia však neuviedol, že zodpovedný je Kyjev, informovala stanica BBC.

„Ruská nelegálna výstavba sa začína rozpadať a horieť. Dôvod je jednoduchý: ak postavíte niečo výbušné, tak to skôr či neskôr vybuchne,“ vyhlásil predseda poslaneckého klubu strany Sluha národa Davyd Arachamija. Poškodenie Kerčského mosta, dôležitého pre zásobovanie ruských jednotiek na juhu Ukrajiny, označil za „začiatok“. Iní ukrajinskí predstavitelia sa vyjadrili radostnejšie, avšak tiež bez prihlásenia sa k zodpovednosti.

Niektorí želali „všetko najlepšie“ ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý mal v piatok 70. narodeniny. Moskva takéto postoje odsúdila. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že „reakcia kyjevského režimu na ničenie civilnej infraštruktúry ukazuje jeho teroristický charakter“.

Ukrajinské ministerstvo obrany prirovnalo explóziu na moste spájajúceho okupovaný Krym s Ruskom k aprílovému potopeniu ruského krížnika Moskva. „Dva notorické symboly ruskej moci na ukrajinskom Kryme padli. Čo bude ďalej?“ píše sa na účte ministerstva na Twitteri.

Spravodajský server Ukrajinska pravda uviedol, že podľa tvrdenia jeho zdroja z bezpečnostných zložiek stála za výbuchom Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Oficiálne miesta to však nepotvrdili, doplnila stanica Sky News.

Výbuch spôsobila bomba nastražená v aute

Ruské médiá spočiatku uvádzali, že vo vlaku prechádzajúcom cez most vybuchla cisterna.

Ruský Národný protiteroristický výbor však po pár hodinách uviedol, že výbuch spôsobila bomba nastražená v aute, ktoré prechádzalo po diaľničnej časti mostu. To viedlo k požiaru siedmich cisternových vozňov vlaku na súbežnej železničnej časti. Dva úseky cestného mosta sa podľa výboru „čiastočne zrútili“.

Ruské úrady už spustili vyšetrovanie. Prezident Vladimir Putin nariadil vytvorenie vládnej komisie, ktorá preskúma príčiny a „čo najskôr odstráni následky“. Na miesto tiež vyslal ministra pre mimoriadne situácie Alexandra Kurenkova a ministra dopravy Vitalija Saveľjeva, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Niektorí prokremeľskí komentátori už vyzývajú na tvrdú odplatu voči Ukrajine. Nie je jasné, ako bude reagovať Kremeľ, dodáva BBC.

Austrálsky generál Mick Ryan na Twitteri konštatuje, že poškodenie železobetónového mostu, ako je ten Krymský, by si vyžadovalo viac výbušnín a presné zacielenie. Môže ísť podľa neho o súčasť ukrajinských plánov na získanie Krymu v krátkodobom horizonte alebo súčasť podvodnej operácie na odvrátenie pozornosti od iných oblastí. Po poškodení mostu je podľa neho pre Rusov ešte dôležitejšie udržať si mesto Melitopoľ, lebo odtiaľ vedie do Krasnodaru jediná železničná zásobovacia línia pre ruské sily na juhu.


Ďalšie články