Ako vyzerá útek čínskych kresťanov a ako dokáže Peking vytvárať tlak na ich vrátenie

Žiť slobodne svoju vieru môže niekedy v Číne znamenať nevyhnutnosť utiecť z krajiny. Ale čínsky režim takýto prístup netoleruje. Píše riaditeľ Úradu splnomocnenca vlády pre slobodu vierovyznania Michal Považan.

Untitled_Artwork Ilustrácia: Vlado Palša

V novembri 2019 začala skupina čínskych kresťanov – 28 dospelých a 32 detí zo Svätej reformovanej cirkvi v Šen-čene vedená pastorom Panom Yongguangom – prichádzať na ostrov Čedžu v Južnej Kórei. Príčinou bolo zostrenie náboženského prenasledovania v Číne. Žiadatelia o azyl dostali v angličtine prezývku Mayflower Church ako pripomienku lode, ktorá priviezla prvých pre vieru prenasledovaných puritánov z Anglicka do severnej Ameriky v 17. storočí.

Správa CSW podáva podrobnú správu o prenasledovaní príslušníkov tejto náboženskej skupiny v Číne. Skupina založená pastorom Panom je pod drobnohľadom Čínskej komunistickej strany od svojho založenia v roku 2012. Dohľad sa prejavuje častými výsluchmi vodcov a nátlakom, aby sa pripojila k štátom schválenému náboženskému združeniu. Po sprísnení štátnych pravidiel regulujúcich náboženské záležitosti vo februári 2018, ktoré sú zamerané najmä proti neregistrovaným náboženským spoločenstvám, sa skupina rozhodla z Číny utiecť.

Po tom, čo väčšina členov cirkvi hlasovala za útek, 60 členov odletelo na ostrov Čedžu v Južnej Kórei, kam občania Číny nepotrebujú víza. Skupina začala prostredníctvom imigračného systému hľadať ochranu a azyl v Kórejskej republike. Všetci vrátane detí boli aspoň raz odmietnutí. Podľa expertov bola pravdepodobnosť získať tam azyl veľmi nízka pre nulovú ochotu prijímať utečencov v Južnej Kórei.

Medzitým diplomatickí zástupcovia Číny kontaktovali členov cirkvi, obvinili ich zo „zrady“ a požadovali ich okamžitý návrat do Číny. Rodinní príslušníci členov cirkvi, ktorí zostali v Číne, zaznamenali dramatický nárast obťažovania a vypočúvania zo strany agentov čínskeho úradu pre verejnú bezpečnosť. Výsluchy sa často zameriavali na tlak, aby vypočúvaní kontaktovali utečencov v Južnej Kórei so žiadosťou o ich návrat do Číny.

Keď skupina vyčerpala možnosti azylového systému v Južnej Kórei a obávala sa vyhostenia do Číny, odhlasovala si odchod z Južnej Kórey s cieľom požiadať o štatút utečenca UNHCR v Bangkoku v Thajsku.

Skupina predložila svoje žiadosti do kancelárie UNHCR v Bangkoku 5. septembra. Nedostali žiadnu odpoveď.

Thajská vláda teraz odmietla obnoviť turistické víza pre členov cirkvi, ktorých platnosť začína 5. októbra. Podľa cestovnej kancelárie, ktorá zabezpečila ich predĺženie o jeden mesiac, čínske veľvyslanectvo požiadalo thajskú vládu, aby poslala všetkých 58 pasov na “kontrolu“.

Členovia cirkvi, ktorí ostali na ostrove Čedžu v Južnej Kórei, ako aj tí v Bangkoku, musia byť chránení pred násilnou repatriáciou do Číny, kde čelia vážnemu ohrozeniu ich osobnej bezpečnosti a slobody. V Thajsku je množstvo príkladov vydania čínskych utečencov späť do rúk čínskej vlády. Členovia tejto malej náboženskej komunity teraz čelia reálnej hrozbe, že ich putovanie sa neskončí podobne ako tých z lode Mayflower na brehoch “zasľúbenej zeme” v 17. storočí  severnej Amerike, ale v tábore riadenom čínskymi bezpečnostnými silami.


Ďalšie články