Je bitcoin lietadlo?

Kritík bitcoinu je pestrá zmes: od zjavnej energetickej náročnosti po komplexné problémy fixnej ponuky peňazí. Jedna kritika sa ale vymyká, pretože na túto kryptomenu útočí bez nutnosti mu akokoľvek rozumieť.

logo bitcoinu sa nachádza na bankomate v Hongkongu. FOTO TASR/AP Logo bitcoinu sa nachádza na bankomate v Hongkongu. Ilustračné foto: TASR/AP

Stačí jednoduché tvrdenie, že je to celé lietadlo, pyramídová hra či Ponziho schéma. Lietadlo raz doletí, pyramída spadne a Ponzimu dôjdu peniaze, takže máte dať radšej od bitcoinu ruky preč.

Celé je to, bohužiaľ, otázkou definície takéhoto lietadla. Štandardne je definíciou práve známa pyramídová Ponziho štruktúra, keď na výplatu ľudí na vrchole pyramídy musia do systému vkladať peniaze ďalší. A to dokonca tak veľmi, že sa dá ľahko spočítať, ako skoro by základňa pyramídy musela mať miliardy ľudí, aby ju udržala. Pád je tak skutočne neodvratný.

Takéto vyplácanie príjmov „služobne starším“ používateľom pri bitcoine, samozrejme, neexistuje. Preto o žiadnu pyramídovú hru nejde. Lenže kritikom často stačí, že niečo letí, a už to označujú za lietadlo. A bitcoin vie občas letieť naozaj vysoko a následne v turbulenciách padať na zlomok svojej pôvodnej letovej výšky. Nie všetko, čo letí, je ale lietadlo.

Sofistikovanejšie označenie za lietadlo skúša pracovať s tým, že cena nasporených bitcoinov rastie tým, ktorí si ho kúpili skôr, ak sa im podarí presvedčiť ostatných, že si ho majú tiež kúpiť. Pochopiteľne, čím vyšší je dopyt, tým vyššia je cena a kto pri tejto veci bol prvý, ten sa má najlepšie. Pokiaľ by ale všetci chceli za vysokú cenu predať, nikto by nekupoval a cena by sa zrútila k nule.

Takto popísané lietadlo už znie presvedčivo, ale nestačí to. Za lietadlo by potom bolo možné označiť napríklad aj zlato, vzácne baseballové kartičky, zbierky známok alebo obrazy Salvadora Dalího. To všetko má obmedzenú ponuku a rastie s dopytom na hodnote. Pri tom všetkom vlastníci podporujú akúkoľvek snahu dopyt zvýšiť. A platí, že ak by všetci chceli predať, tak by nemali komu a cena by išla na nulu. Spravidla tiež platí, že kto bol pri týchto veciach skôr, tak je na tom dnes lepšie, než ten, kto si tieto veci kúpili neskôr.

Je teda bitcoin lietadlo? Pokiaľ niekomu na definíciu lietadla stačí, že to letí, potom určite áno. Ale musí potom byť konzistentný a za lietadlo označiť aj „letiace“ ceny akcií či nehnuteľností. Pokiaľ je definíciou to, že cena rastie, pokiaľ danú vec chce nakupovať viac ľudí, tak zase musia za lietadlo označiť aj zbierky známok a prakticky čokoľvek iné, čo sa dá na trhu kúpiť a ťažko sa tomu zvyšuje ponúkané množstvo. Možno by bolo jednoduchšie priznať si, že bitcoin lietadlo nie je, že nejde o pyramídovú hru ani o Ponziho schému.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.




Ďalšie články