Opozícia je cynická a nechce pomôcť ľuďom, zaznieva z koalície. Deficit rozpočtu je desivý, reaguje Viskupič

AKTUALIZOVANÉ Národná rada SR v utorok opäť nebola uznášaniaschopná pri hlasovaní o novele zákona o štátnom rozpočte na tento rok. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto prerušil schôdzu do budúceho utorka 18. októbra do 11.00 h, keď by mali poslanci pokračovať hlasovaním.

Národná rada SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák Národná rada SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci o rozpočte nerozhodli už v piatok (7. 10.) pre obštrukciu opozície, pri hlasovaní rovnako nebolo plénum uznášaniaschopné. Smer-SD žiada, aby sa rozpočet zvýšil len o 207 miliónov eur na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov. SaS označila návrh za „diletantsky“ spravený a za bianko šek ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš tento naratív odmieta a hovorí o pomoci ľuďom.

Novela zákona o štátnom rozpočte zvyšuje výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur, pričom výška plánovaného deficitu sa nemení. Štátny rozpočet bude mať v tomto roku podľa novely zákona príjmy 21,471 miliardy eur a výdavky vo výške 26,945 miliardy eur.

Základné parametre novely rozpočtu

Zvýšené výdavky štátneho rozpočtu navrhol rezort financií alokovať v kapitole Všeobecná pokladničná správa. Zatiaľ totiž nie je definitívna detailná štruktúra a následné použitie výdavkov prostredníctvom jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vo štvrtok (6. 10.) priblížil, že zo zvýšeného výberu daní a poistného v hodnote 1,5 miliardy eur má ísť najväčšia časť na kompenzačné schémy štátnej pomoci pre firmy ohrozené vysokými cenami energií, a to 900 miliónov eur. Na takzvané 14. dôchodky, ktoré by po schválení mohli dostať dôchodcovia v novembri, by malo ísť 207,619 milióna eur. Na kompenzácie pre verejnú správu má ísť 200 miliónov eur a na kompenzácie pre ohrozené skupiny, teda domácnosti, prípadne fyzické osoby, 190 miliónov eur.

Remišová: Obštrukcia opozície je cynická

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí) kladie bremeno zodpovednosti za nefunkčnosť parlamentu na opozíciu. Na sociálnej sieti zhodnotila obštrukciu opozície ako cynickú. Občania sú podľa nej rukojemníkmi opozície, ktorým v dôsledku vzniknutej situácie nie je možné doručiť vládnu pomoc: „V čase krízy nie je nič cynickejšie, ako si urobiť z ľudí rukojemníkov. Blokovanie parlamentu opozíciou je blokovanie pomoci ľuďom.“

Minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak vidí vinu na strane SaS, ktorá podľa neho opäť odmietla pomôcť: „Pripravili sme ešte tento rok ďalších 207 miliónov eur pre poberateľov dôchodkov. Ďalších 1,3 miliardy eur je určených pre celé Slovensko na pomoc s vysokými cenami energií. SaS to dnes opäť nepodporila.“

Viskupič reaguje na Šefčíka

Poslanec Marek Šefčík (OĽaNO) ešte v pondelok na sociálnej sieti naznačil, že v schôdzi parlamentu, na ktorej sa mala schvaľovať novela zákona o štýtnom rozpočte, nepodarí pokračovať. Niekto sa rozhodol to blokovať a spievať o predčasných voľbách.

Toto je podľa Šefčíka konanie proti ľuďom, čo považuje za hrozné v tom, že „nikto nechce tie peniaze ukradnúť, ale dať ich cez jednotlivé rezorty priamo ľudom, ktorí na to čakajú. A niekomu to z nejakého dôvodu nevyhovuje. Kto bude na tom škodný? Oligarchovia? Sponzori mafie? Zlodeji?,“ pýta sa. Šefčík dodáva, že poslanci, ktorí nechcú otvoriť schôdzu blokujú pomoc ľuďom.

Na jeho slová reagoval predseda parlamentného Výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS), ktorý v reakcii na poslanca Šefčíka uviedol, že Šefčík nehovorí o desivom 6,5-percentnom deficite, o náraste výdavkov o takmer 10 milárd eur, o výraznom zvýšení dlhovej služby a opomenul aj plánované zvýšenie daní. Viskupič poznamenáva, že každé poskytnuté euro treba niekomu respektíve niekde zobrať.

Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš (OĽaNO) sa v reakcii vyjadril že pripravili pozmeňujúci návrh, kde jasne zadefinovali jednotlivé položky.

Juraj Šeliga (Za ľudí) je za to, aby vypracovali nový návrh. „Myslím si, že je to trápna obštrukcia,“ poznamenal. Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský tiež tvrdí, že ide len o výhovorky zo strany opozície, keďže dostali pozmeňujúci návrh, kde sú výdavky rozpísané.

Opozičný poslanec Erik Tomáš (Hlas – SD) vidí v aktuálnej situácii v parlamente príležitosť dosiahnuť predčasné voľby. Tie jeho strana požaduje už dlhodobo, pričom Tomáš očakáva spoluprácu čerstvo opozičnej SaS a tarabovcov: „Vládna koalícia je aktuálne paralyzovaná. Ak je SaS naozaj „tvrdou“ opozíciou a Taraba nehrá falošné hry, tak v parlamente je dostatok hlasov na pád vlády i na zmenu Ústavy, ktorá umožní predčasné voľby. Teraz sa všetko ukáže…“

(tasr)


Ďalšie články