Tri výrazné zmeny, ktorými pomáhame najslabším

Mladé rodiny, dôchodcovia s nižšími dôchodkami aj dlžníci voči štátu, ktorí si nevedia pomôcť. V parlamente sa niektorí najmä hádajú, ale nášmu hnutiu prechádzajú zákony, ktoré pomáhajú ľuďom.

Boris Kollár. Foto: Jakub Kotian/TASR Boris Kollár. Foto: Jakub Kotian/TASR

Posledná schôdza parlamentu bola pre naše hnutie Sme rodina naozaj úspešnou, pretože aj napriek tomu, že sme súčasťou menšinovej vlády, podarilo sa nám presadiť množstvo kvalitných zákonov a medzi nimi aj tri kľúčové, ktorými sú zavedenie generálneho pardonu v Sociálnej poisťovni, rodičovský bonus a otcovská dovolenka. Som veľmi rád, že pri hlasovaniach o zákonoch, ktoré predkladá naše hnutie a sú reálnou pomocou pre ľudí, idú hádky bokom a dokážeme si získať podporu na ich presadenie.

V náročnej situácii, v akej sa aktuálne nachádza naša krajina, je každý zákon na pomoc ľuďom viac ako vítaný. Novely zákonov, ktoré sa nám podarilo presadiť v uplynulých dňoch, pomôžu mladým rodinám, dôchodcom, ale aj každému, kto sa pre neúnosne vysoké poplatky a pokuty stal dlžníkom.  

Už od 1. novembra tohto roku sa môžu mladé rodiny, ktoré očakávajú prírastok, tešiť na zavedenie štrnásťdňovej platenej otcovskej dovolenky. To znamená, že otec môže využiť 14 dní plateného voľna na to, aby sa venoval svojej partnerke a dieťaťu hneď po narodení a príchode z pôrodnice. Myslím si, že táto novela uľahčí mnohým mladým rodinám náročnú situáciu s adaptáciou nového člena rodiny a hlavne oteckovia si môžu naplno užiť príchod dieťatka.

Rodičovský bonus sa týka každého jedného rodiča, ktorý poberá starobný dôchodok a vychoval aspoň jedno dieťa. Približne 820-tisíc dôchodcov si tak od 1. januára 2023 prilepší k svojmu dôchodku o stovky eur bez toho, aby oň museli žiadať. Je to dôležitý krok k tomu, aby sa príjmy jednej z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva reálne zvýšili. Výhodou je, že pracujúcim deťom sa žiadnym spôsobom nezvýšia dane či odvody a rodičovský bonus bude vyplácať Sociálna poisťovňa automaticky, vďaka čomu si dôchodcovia prilepšia približne od 150 až do viac ako 700 eur.

Nie je žiadnym tajomstvom, že posledná z priorít nášho hnutia Sme rodina, ktorú sa nám zatiaľ ešte nepodarilo splniť, je exekučná amnestia. Čo sa nám však na poslednej parlamentnej schôdzi presadiť podarilo a čo je významným krokom aj k presadeniu exekučnej amnestie, je zavedenie generálneho pardonu v Sociálnej poisťovni. Schválenie generálneho pardonu sa dotkne viac ako milióna ľudí – zamestnancov, SZČO aj fyzických osôb. Do platnosti vstúpi od marca 2023. Dlžníkom bude odpustená povinnosť zaplatiť penále, ak uhradia istinu, teda dlžné poistné v Sociálnej poisťovni do 31. augusta 2023. Voči týmto osobám Sociálna poisťovňa eviduje penále v celkovej sume 885 miliónov eur a istinu vo výške 600 miliónov eur. Vďaka tejto novele chceme motivovať dlžníkov, aby zaplatili istinu, vďaka čomu im budú odpustené penále, čo bude výhra nielen pre nich, ale aj pre štát.

Som rád, že keď sa jedná o pomoc ľuďom, tak naše hnutie Sme rodina si dokáže stále nájsť dostatočnú podporu u poslancov v parlamente. Verím, že to tak bude pokračovať a že táto vládna koalícia bude môcť úspešne dovládnuť, aby splnila všetko, čo ľuďom sľúbila.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články