Bitcoin a stabilizácia elektrickej siete

Prechod na obnoviteľné zdroje energie, ku ktorému minimálne v západnom svete dochádza, prináša množstvo výziev, ktoré výrobné kapacity a prenosové sústavy v súčasnosti nedokážu uspokojivo riešiť – aspoň nie veľmi „zeleno“.

Ilustračný obrázok, Bitcoin. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok, Bitcoin. Foto: TASR/AP

V elektrickej sieti musí sedieť výroba a spotreba energie, a to pomerne presne. Čím väčšiu časť energie vyrábame zo slnka a vetra, tým sú väčšie výkyvy. Zafúka trochu viac vetra alebo na chvíľu nad solárnou farmou prejde mrak a dodávka zakolíše, na čo musí sieť prakticky okamžite zareagovať. To sa dá urobiť buď prispôsobením odberu alebo prispôsobením výroby.

Na strane výroby sú to napríklad niektoré typy uhoľných alebo plynových elektrární, ktoré dokážu prispôsobiť výrobu potrebe veľmi rýchlo. Mnohé takéto elektrárne bežia „naprázdno“, dodávajú energiu do siete iba pre prípad potreby, inak ju proste neefektívne spália.

Nečakaný nedostatok alebo prebytok energie napríklad z veternej alebo solárnej elektrárne teda riešime fosílnymi palivami a potreba takéhoto „poistenia“ bude s narastajúcim podielom obnoviteľných zdrojov rásť – ak nevymyslíme iné spôsoby vyrovnania siete.

Preto sa pozrime na stranu spotreby. Pri spotrebe môžeme buď zapnúť alebo vypnúť spotrebič energie. Peter Rokůsek z energetickej firmy Nano Energies napríklad počíta s možnosťou ovládať elektrické bojlery na diaľku, a tak vyrovnať sieť. V prípade potreby odčerpania energie zo siete (keď môžu byť trhové ceny energií záporné) dodatočne zohreje vodu. Na zvýšenie aktuálnej spotreby je možné napríklad zapnúť výrobný proces, ktorý nemusí bežať nonstop a získať tak zaplatené za odčerpanie energie zo siete. To si, samozrejme, vyžaduje, aby sa mohli trhové ceny nejakým mechanizmom dostať k takémuto spotrebiteľovi.

Nie je však veľa výrobných procesov, ktoré by mali dostatočný vplyv na zvýšenie spotreby a mohli by sa len tak hocikedy na diaľku zapnúť. Energeticky náročné priemyselné odvetvia, ako oceliarstvo či výroba hliníka, si vyžadujú zásah človeka a výpadok výroby nemôže byť ľubovoľne dlhý.

Bitcoin je spôsob, ako odčerpať elektrickú energiu tak rýchlo, ako potrebujeme, v takmer ľubovoľnom výkone a granularite. Na rozdiel od elektrárne nedokáže bicoinový ťažiar energiu vyrobiť v prípade, keď je vyšší dopyt a výroba zaostáva. Ale riešenie je jednoduché – vždy nadprodukovať s dostatočnou rezervou (aspoň na zapnutie iného typu výroby) a z nadprodukcie (z obnoviteľných zdrojov) ťažiť bitcoiny presne v takom množstve, ako je potrebné.

Pri prechode na obnoviteľné zdroje energie však budeme musieť mať obrovskú nadprodukciu, ktorú budeme musieť efektívne odčerpávať. Ťažiar bitcoinu teda energiu za normálnych okolností spotrebúva na ťaženie tejto kryptomeny – je to bežiaca rezerva. Ak dostane signál zo siete, že cena energie je príliš vysoká, vie v priebehu sekundy znížiť spotrebu (vypnutím miningu). Ak má cenu energie zahedžovanú na trhu, tak navyše dostane finančné vyrovnanie z kontraktu, ktoré mu zaplatí náklady obetovanej príležitosti. Výrobné kapacity sú tak v štádiu permanentnej nadprodukcie (z obnoviteľných zdrojov), ktorú na strane spotreby regulujú ťažiari bitcoinu a tí na základe trhových cien zapínajú alebo vypínajú ťažbu. Keďže ťažba je pre túto kryptomenu najlepšia zo stabilného zdroja, stále môže byť v blízkosti vodnej elektrárne (aby sa znížil nápor na distribučnú sieť) a podľa ceny sa len reguluje výstup vodnej elektrárne na základe potreby siete. Vďaka správne nastaveným incentívam môže ťažiar bitcoinu pomáhať vyrovnávať elektrickú sieť iba sledovaním svojho okamžitého finančného záujmu.

Takéto inštalácie budeme vidieť v budúcnosti častejšie. Bitcoin nie je problém pre planétu, ale súčasť riešenia výziev, ktoré nás s prechodom na obnoviteľné zdroje energie čakajú.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.


Ďalšie články