Ruské médiá píšu o hákovom kríži na ruke šéfa ukrajinskej armády. Aká je pravda o Zalužného náramku

Hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj sa nechal vyfotografovať s náramkom, na ktorom jeden zo symbolov pripomína hákový kríž. Príležitosti sa okamžite chopili ruské médiá a reakcie prišli aj zo Západu.

Valerij Zalužnyj. Foto: Twitter Valerij Zalužnyj. Foto: Twitter

Zalužnyj zverejnil na svojom twitterovom účte fotografiu, na ktorej ho vidno v nepriestrelnej veste a so zbraňou v ruke. Na rovnakej ruke má kovový náramok. Sú na ňom zobrazené rôzne symboly vrátane jedného, ktorý pripomína hákový kríž. A v diskusii sa okamžite spustila vlna kritiky voči generálovi.

https://twitter.com/CinC_AFU/status/1578083916296192000

Šírenie informácie

O svastike na Zalužného náramku ako fakte písalo množstvo ruských médií. Napríklad lenta.ru, rossaprimavera.ru, gazeta.ru, ako aj agentúra RIA Novosti.

Fotografia rezonovala aj v zahraničí. Komentoval ju napríklad Raheem Kassam, bývalý poradca britského politika Nigela Faragea, spoluautora brexitu.

„Nie je tu nič vidieť, len ukrajinský veliteľ ozbrojených síl s diamantovým náramkom s hákovým krížom,“ napísal Kassam.

https://twitter.com/RaheemKassam/status/1579166075476115456

Optický klam

Do prípadu sa vložil dôstojník ukrajinskej armády Anatolij Štefan (Štirlic). Zverejnil príspevok, v ktorom presne ukázal, ako svastika vznikla: ak sa fotografia trocha rozmaže, obrysy náramku naozaj pripomínajú hákový kríž.

https://twitter.com/Shtirlitz53/status/1579201256949968896

Vplyv optického klamu demonštrovali aj ďalší používatelia Twittera.

https://twitter.com/real_romantini/status/1579219139209879552

„Hľadajúc akékoľvek dôkazy o nacizme na Ukrajine propagandisti prichádzajú s ďalšími a ďalšími falzifikátmi,“ komentoval „kauzu“ portál nv.ua.

Podľa portálu telegraf.com.ua náramok pravdepodobne vyrobili remeselníci z obchodu Pakabone, ktorý sa špecializuje na výrobu slovanského, škandinávskeho a kmeňového príslušenstva.

Dmytro Jaroš

Zalužnyj je všeobecne považovaný za človeka s otvorenou mysľou. Zastupuje novú generáciu ukrajinských dôstojníkov a radikálne sa odklonil od zaužívaných sovietskych vojenských praktík.

S radikálnejšími postavami ukrajinskej scény ho spája udalosť z 2. novembra 2021, keď vymenoval za svojho poradcu Dmytra Jaroša, zakladateľa krajne pravicovej strany Pravý sektor. Podľa denníka Ukrajinska pravda však Jaroša z tejto funkcie odvolali v decembri 2021. Generálny štáb odmietol zverejniť podrobnosti o tom, aká bola Jarošova úloha, informoval denník.

Zalužnyj a Jaroš. Foto: Facebook


Ďalšie články